Bazı Hypericum türlerinin siklofosfamid kaynaklı hücre toksisitesine karşı olası koruyucu etkileri
The possible protective effects of some Hypericum species against cyclophosphamide based on cell toxicity
- Tez No: 670390
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN BAYRAMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Siklofosfamid, Hypericum, Kemik iliği, Kan hücreleri, Cyclophosphamide, Hypericum, Bone Marrow, Blood Cells
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Siklofosfamid (CP*) kanser tedavisinde kullanılan en yaygın ilaçlardan biri olmasına karşın, kanser hücrelerinin dışında özellikle Kemik iliği (Kİ), lökosit (WBC), eritrosit (RBC) ve trombosit (PLT) üzerine olumsuz etkileri olduğu bilinmektedir. Son zamanlarda CP* kaynaklı hücre hasarına karşı birçok bitki özütleri kullanılarak bu hasar giderilmeye çalışılmaktadır. Bu bilgiler ışığında; CP* kaynaklı hücre hasarına karşı bazı Hypericum L. (Hyp) türlerinin de etkili olabileceği düşünülmüştür. Bu çalışmada; Sıçan Kİ'yi ve kanında, tek doz intraperitoneal (ip) olarak 50 mg/kg uygulanan CP* hasarına karşı antioksidan özelliği bilinen 3 farklı Hyp türüne ait (H. perforatum L. (HP), H. origanifolium Willd. (HO), H. montbretii Spach. (HM)) yaprak metanol ekstrelerinin (sırasıyla HPE, HOE ve HME) 50 mg/kg dozları oral olarak günde bir kez olmak koşulu ile 5 gün boyunca uygulanmıştır. Sonuç olarak; CP* uygulamasından kaynaklanan özellikle Kİ'yi baskılanması (Myelosupresyon) ve kanda lökosit sayısında azalmaya (Lökopeni) karşı Hyp türlerine ait yaprak metanol esktreleri (özellikle sırasıyla HOE, HME ve HPE) önemli etkileri bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Although it is one of the most common drugs using in cancer treatment, cyclophosphamide (CP*) is known with its harmfull effects on bone marrow (KI), leukocyte (WBC), erythrocyte (RBC) and thrombocyte (PLT). Recenty, it has been used many plant extracts so that it can be eliminated the damages caused by CP* with the help of this information, It is thought that some Hypericum L. (Hyp) species may also be effective against CP* induced cell damage. In this study; ın rats KI and blood, 50 mg / kg given intraperitoneally (ip) as a single dose of CP* against 3 different Hyp species with known antioxidant properties (H. perforatum L. (HP), H. origanifolium Willd. (HO) and H. montbretii Spach. (HM)) doses of 50 mg / kg of leaf metanol extracts (HPE, HOE and HME, respectively) were given orally once a day in 5 days. As a conclusion; leaf metanol extracts belong to Hyp species (especially HOE, HME and HPE, respectively) were found to have crucial effects against the supresion of KI (Myelosuppression) and decrease in the number of leukocytes (Leucopenia) in the blood caused by the induced-CP*.