Transformation of Gallipoli collective memory in Turkey in 2000s
2000'li yıllarda Türkiye'de Gelibolu kolektif hafızasının dönüşümü
  1. Tez No: 670400
  2. Yazar: MUHAMMED KESER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN TURHAN AKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Tarih, Sociology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kolektif Hafıza, Hafıza Mekanları, Çanakkale Kolektif Hafızası, Diyanet Cuma Hutbeleri, Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, Collective Memory, Memory Sites, Gallipoli Collective Memory, Diyanet Friday Sermons, Gallipoli Epic Promotion Center
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültürel İncelemeler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Çanakkale Savaşları, üzerinden bir asırdan fazla zaman geçmesine ragmen Türk toplumunun toplumsal hafızasında hala önemli bir yere sahiptir. Ancak, Gelibolu'yu hatırlama biçimimiz bugün durduğumuz yere göre değişmektedir. Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana Çanakkaleyi hatırlama ve anma biçimleri dönemin sosyal, kültürel ve politik koşullarına göre şekillenmiş ve çeşitlilik göstermiştir. Bu bağlamda, Türkiye'de iki farklı Çanakkale anlatısından söz etmek mümkündür. Bunlardan ilki Cumhuriyet dönemi eseri laik-milliyetçi anlatı iken, diğer anlatım biçimi ise Türk-İslamcı anlatıdır. Bu tezin temel amacı, Çanakkale Savaşları hakkındaki toplumsal hafızanın son yirmi yılda geçirmiş olduğu değişim ve dönüşümleri incelemektir. Bu çerçevede, Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırlamış olduğu okul ders kitapları, eğitim müfredatları, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın camilerde okuttuğu Cuma hutbeleri ve Diyanet Aylık Dergi Çanakkale anlatısı bağlamında incelenmiştir. Ayrıca, Gelibolu'da inşa edilen Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi bir hafıza mekanı olarak ele alınmıştır. Bu çalışma, Çanakkale Savaşları hakkındaki toplumsal hafızanın son dönemlerde geçirmiş olduğu değişim ve dönüşümleri incelemeye çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
It has been over a century since the Gallipoli Wars, yet Gallipoli has still an important place in the collective memory of Turkish society. However, the way we remember Gallipoli varies as our positions change. Since the formation of the Turkish Republic, the forms of Gallipoli remembrance have fluctuated due to the social, cultural, and political conditions of the time. In this context, it is possible to talk about two different types of Gallipoli narrative in Turkey; one is Republican period's secular-nationalist narrative; and the other is recent decades' Turkish-Islamist narrative. The main objective of this thesis is to explore the changes occurred in the Gallipoli collective memory in the last twenty years. Within this scope, Gallipoli narrative in the school coursebooks, curriculums, Diyanet Friday sermons, and Diyanet Magazine are examined in this thesis. In addition, Gallipoli Epic Promotion Center, which is designed as a war museum in Gallipoli peninsula, is studied as a memory site. This research is conducted mostly on the transformation of the collective memory about the Gallipoli Wars in recent decades.