Modern Suriye Edebiyatı'nda Ulfet el-İdlibî ve Kısas Şȃmiyye adlı öykü seçkisinden seçme hikâyelerin teknik incelemesi
Ulfet al-Idlibi in modern Syria literature and the technical examination of selected stories from her story selection Kısas Şȃmiyye
  1. Tez No: 670547
  2. Yazar: ELMAS ALAMASLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKNUR EMEKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Suriye Tarihi, Arap Edebiyatı, Modern Suriye Edebiyatı, Ulfet el-İdlibî, Kısas Şâmiyye, Syrian History, Arabic Literature, Modern Syrian Literature, Ulfet alİdlibi, Kısas Şâmiyye
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Suriye'de 1946 yılında bağımsızlığın ilan edilmesiyle hikâye yazıcılığına olan rağbet artmış ve bu hareketlilik hikâyede bir dönüm noktası oluşturmuştur. Ülkenin içinde bulunduğu çalkantılı atmosferde toplumun geçirdiği yapısal değişiklik sonucu, siyasî ve sosyal amaçlara ulaşmada dönemin ifade dili olarak hikâye kullanılmıştır. Ulfet el-İdlibî modern dönemde edebî ürünler veren kadın yazarların ilk ve en önemlileri arasında yer almaktadır. el- İdlibî Kısas Şâmiyye isimli eserinde geleneksel hayatın egemen olduğu tipik bir Doğu toplumundaki aile hayatını ve kadınların yaşadığı problemleri ve bunun yanında Şam'ın geleneklerini ve günlük hayattan kesitlerini aktarmaktadır. Çalışma bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde hem çalışmamıza bir zemin oluşturmak hem de yazarın yaşadığı çevreyi daha iyi tanıyabilmek amacıyla Suriye'nin klasik ve modern dönemlerdeki tarihi süreciyle ilgili bilgiler verilmiştir. Birinci ve ikinci bölümlerde ise tezin asıl konusunu oluşturan başlıklar yer almaktadır. Modern Dönem Suriye Edebiyatı'na genel bir giriş yapılarak her edebî alan hakkında bilgi verilmiş, akabinde yazar Ulfet el-İdlibî'nin hayatı ve edebî kişiliğine değinilerek Kısas Şâmiyye öykü seçkisinden hikâyeler seçilerek bu hikâyelerin teknik incelemeleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the declaration of independence in 1946 in Syria, the desire for writing a story increased, and this inclination marked a turning point in the story. As a result of the structural changes that society has undergone within the turmoils, the story was also used as a means of expression of the period for achieving political and social goals. Ulfet al-Idlibi is among the first and most important women writers who write literary output in the modern period. In his work called as Kısas Şâmiyye, al-Idlibi narrates family life in a typical Eastern society dominated by traditional life and the problems experienced by women in addition to the traditions and slices of daily life of Damascus. The thesis consists of an introduction and two parts. In the introduction section, information about the historical process of Syria in the classical and modern periods is given in order to form a basis for Ulfet al-Idlibi's stories. In the first and second sections, the titles that are the main topics of the work take parts. Initially a general introduction to Modern Syrian Literature has been made and information has been given about each literary space. Then life and literary personality of Ulfet al-Idlibi are examined and several stories from Kısas Şâmiyye collection are scrutinized and analyzed.