Tekafül sigortacılığının Türk sigorta sektöründe kabul edilebilirliği üzerine ampirik bir araştırma
An empirical research on the acceptability of takaful insurance to Turkish insurance sector
  1. Tez No: 670582
  2. Yazar: İLKER DİLEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİLMİ ERDOĞAN YAYLA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sigortacılık, İşletme, Insurance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Risk yönetimi, Sigortacılık, Tekafül, Türkiye, Risk management, Insurance, Takaful, Turkey
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Yüzyıllardır bireyler ve kurumlar karşılaştıkları risklere karşı önlemler almak durumunda kalmışlar ve risklerin yönetilmesinde önemli bir yol olan sigorta sistemi günümüz finansal sisteminin önemli bir parçası haline gelmiştir. Müslüman kesimin inaçları gereği Konvansiyonel sigortacılığın faiz, belirsizlik vb. olgularla içermesiyle bu tür bir risk yönetimi sisteminden Müslüman toplumların uzak durmasıyla, İslami hassasiyetler göz önüne alınarak düzenlenmiş Tekafül sisteminin ortaya çıktığı düşünülmektedir. Tez çalışmasında risk yönetiminde konvansiyonel ve tekafül sigortacılığı karşılaştırılmış, tekafül sisteminin Dünya'da ve Türkiye'deki yeri incelenmiştir. Temel sorularla sektör yetkilileriyle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler sesli olarak kayıt edilmiş deşifresi yapılarak metin halinde getirilmiştir. Deşifre veriler gruplandırılıp araştırmanın temaları oluşturulmuştur. Veriler nitel araştırma yöntemlerinden betimsel analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir. Tekafül sisteminin Türkiye'de uygulanabilirliği konusunda tanımının netleşmesi, mevzuatta düzenlemeler yapılmasının gerektiği, potansiyeline rağmen halihazırda bilinirliliğiyle birlikte yeterli olmadığı, Tekafül üzerine verilen ortak bir fetvanın olmaması ve bu konuda otorite eksikliği, Tekafül şirketlerinin özellikle risk transferinde problemlerle karşılaştığı ve fon değerlendirmesinin faizsiz yürütülmesi açısından zorluklar barındırdığı tespit edilmiştir. Belirlenen temalara yönelik öneriler, yapılan görüşmeler ve literatür çalışmaları ışığında oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
For centuries, individuals and institutions have had to take precautions against the risks they face and the insurance system, which is an important way in managing risks, has become an important part of today's financial system. It is believed that the Tekafül system, which is organized by considering the Islamic sensitivities, has emerged, in accordance with the beliefs of the Muslim sector, as a result of Muslim societies' avoiding such a risk management system and because of the conventional insurance's including interest, uncertainty, etc. In this thesis, the conventional and takaful insurance in risk management were compared and the place of takaful system in the world and inTurkey was investigated. Semi-structured interviews made with the sector officials with basic questions were recorded, deciphered and put into writing. Transcribed data were grouped and the themes of the research are created. The data were evaluated with the descriptive analysis method, which is one of the qualitative research methods. It was decided that the applicability of the definition of takaful system in Turkey has to be clarified, some modifications are required to be made in legislation, its recognition is not enough despite its potential, there is an absence of a common fatwa issued on takaful, takaful companies are faced with problems particularly in the transfer of risks and challenges in conducting interest-free fund ratings It was found that it contains. Suggestions for the determined themes were created in the light of interviews and literature studies.