1845 (H. 1261) tarihli Temettü'ât Defterlerine göre Ankara eyaleti Bala kazasına bağlı, Ağca Ali, Çavuşlar, Dereşeyh, Odabaşı, Kara Ahmedlü, Karaağaç ve Araplar, Kutludiğin (Kutludüğün), Yenişeyh köylerinin iktisâdi ve içtimaî durumu
Ağca Ali, Çavuşlar, Dereşeyh, Odabaşi, Kara Ahmedlü, Karaağaç ve Araplar, Kutludiğin (Kutludüğün), Yenişeyh in the province of Ankara in the province of Balâ according to the Temettuat Book 1845 (H. 1261)
  1. Tez No: 670583
  2. Yazar: MERVE NUR ÇINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT CIRIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Balâ, Temettuat, Tarım, Meslek, Vergi, Balâ, Temettuat, Agriculture, Occupation - Profession, Tax
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 452
Özet
Temettu kelime anlamı olarak kâr, kazanç elde etmek demektir. Osmanlı'da XIX. Yüzyılda temettuat reayanın nüfus durumunu ve ekonomik yapısını tespit etmek için tutulmuştur. Ayrıca bu defterlerde sadece erkek nüfus sayıldığı için reayadaki askerlik durumu da ortaya çıkmıştır. Defterlerde isimler, lakaplar, meslekler ve sahip oldukları mallar (arazi hayvan) kayda geçmiştir. Bütün Temettuat defterlerinin kayıtlarında her köyün ayrı ayrı ya da birlikte kaydı tutularak orda yaşayanların durumu ortaya konmuştur. Bu tez çalışmasında Osmanlı Devleti'nin yeni vergi sisteminde yaptığı Temettuat defterlerinden, Ankara ilinin Balâ kazasının karyelerinin defter kayıtları bulunmaktadır. Aralarından 8 adet defter transkrip edilmiş ve düzenlenerek yazılmıştır. Bu sayede ekonomik ve sosyal durum açıklanmaya çalışılmıştır. Ankara ilinin Balâ kazasına bağlı aşağıda isimleri verilen köylerin defterlerinin transkripsiyonu ve incelemesi yapılmıştır. Ağcaali Karyesi (ML. VRD. TMT. d Nr: 00209) Çavuşlar Karyesi (ML. VRD. TMT. d Nr:0021) Dereşeyh Karyesi (ML. VRD. TMT. d Nr:00234) Odabaşı Karyesi (ML. VRD.TMT. d NR:00225) Karaahmedlü Karyesi (ML. VRD. TMT. d Nr:00224) Karaağaç ve Araplar Karyesi (ML. VRD. TMT. d Nr:00221) Kutludiğin (Kutludüğün) Karyesi (ML. VRD. TMT. d Nr:00223) Yenişeyh Karyesi (ML.VRD. TMT. d Nr:00217)
Özet (Çeviri)
Temettu means profit and gain. In the 19th century, the declaration of Temettuat was kept to determine the population status and economical situation of the Ottoman Empire. Also, these Tax Books were recorded with male population. That's why they revealed the military status of men. Names, nicknames, jobs and belongings (land, animal) recorded in these Tax Books. In all Temettuat Tax Books, every village was separately or together recorded. Thanks to these recordings, the villagers' status was revealed. In this study, Ankara province's Bâla district is the main focus of Ottoman Empire's new tax system of Temettuat Tax Books. Among all Tax Books, 8 of them transcripted and written by reorganized. With the help of this, economical and social status was tried to explain. Villages' tax books whose names given below from Balâ district of Ankara province were transcripted and examined. ML. VRD. 00209 Villiage of Ağcaali ML. VRD. 0021 Villiage of Çavuşlar ML. VRD. 00234 Villiage of Dereşeyh ML. VRD. 00225 Villiage of Odabaşı ML. VRD. 00224 Villiage of Karaahmedlü ML. VRD. 00221 Villiage of Karaağaç ve Araplar ML. VRD. 00223 Villiage of Kutludiğin (Kutludüğün) ML. VRD. 00217 Villiage of Yenişeyh