Milliyetçi Hareket Partisi kültür politikaları 1999-2011
The Nationalist Movement Party (MHP) cultural policies 1999-2011
- Tez No: 670658
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Kültür, kültür politikaları, MHP, Culture, cultural policies, the Nationalist Movement Party
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
21. Yüzyılda etkisini günden güne arttıran küreselleşmenin, dünya genelinde oluşturduğu siyasi, ekonomik ve kültürel atmosfer, kültür kavramının ve kültür politikalarının da yeniden düşünülmesi ve değerlendirilmesi sonucunu doğurmuştur. UNESCO'da kültürün ve kültürel mirasın korunmasına yönelik olarak alınan kararlar ve her ülkenin kendi şartları ve imkanları etrafında oluşturduğu kültürel politikalar, kültür kavramının ülkeler ölçeğinde giderek daha geniş bir şekilde yer aldığını ve bundan sonraki süreçte de alacağını göstermektedir. Bu bağlamda her ülkenin ve ülke içerisinde etkinlik gösteren siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının kültüre dair politikalar ürettiği yahut çeşitli şekillerde kültüre dair bakış açılarını ortaya koyduğu görülmektedir. Bu çalışmada Türkiye'nin en eski partilerinden birisi olan Milliyetçi Hareket Partisi'nin kuruluş yıllarından itibaren genel olarak kültüre ve kültür politikalarına dair yaklaşımları ile ilgili genel bir çerçeve çizilmiş; özelde ise çalışmanın temel kapsamı olan 1999-2011 yılları arasında MHP'nin kültür politikaları ile ilgili düşünce, öneri, eleştiri ve bu alanda ortaya koyulan çalışmaları ile örnek olarak seçilen bazı MHP'li yerel yönetimlerin çalışmaları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The political, economic, and cultural atmosphere created by globalization, which has increased its influence Day by day in the Twenty-First Century, has resulted in a re-evaluation of the concept of culture and cultural policies. The decisions taken at UNESCO for the protection of culture and cultural heritage and the cultural policies created by each country within the framework of their conditions and opportunities show that the concept of culture is increasingly on the axis of countries and will take place in the next process. In this context, it is seen that each country and the political parties and non-governmental organizations active within the country produce policies on culture or reveal their perspectives on culture in various ways. In this study, a general framework was drawn up regarding the approaches of the Nationalist Movement Party, one of the oldest parties in Turkey, on culture and cultural policies in general since its founding years. In particular, the main scope of the study, the ideas, suggestions, criticisms about the cultural policies of the MHP between 1999-2011 and the work put forward in this field, as well as the work of some MHP local governments selected as examples were examined.