Isıl işlemli sarıçam ve dişbudak odunlarından üretilmiş l-tipi mobilya birleştirme yerlerinin yorulma performanslarının incelenmesi
Investigation of fatigue performance of l-type furniture joints produced from heat treated yellow pine and ash wood
- Tez No: 670679
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAMET DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
- Anahtar Kelimeler: Statik yorulma, Tekrarlı yorulma, Isıl işlem, L-tipi birleştirme yeri, Zımba, Dişbudak, Sarıçam, Static bending, Cyclic fatigue bending, Heat treated, L-shape joint, Staple, Ash wood, Scotch pine
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu tez çalışmasında, kontrol ve ısıl işlem görmüş sarıçam ve dişbudak odunlarından üretilmiş L-tipi mobilya birleştirme yerlerinin statik ve tekrarlı yorulma yüklemesi altında davranışı araştırılmıştır. Sonuçlar, zımba sayısının ve ağaç yoğunluğun artmasıyla genellikle 8-zımbalı L-tipi birleştirme yerlerinin statik eğilme dirençlerinin arttığını göstermiştir. Sarıçamdan üretilmiş gerek kontrol ve gerekse ısıl işlemli L-tipi birleşme yerlerinin statik eğilme direnç değerleri arasında istatistiki bir fark yokken dişbudaktan üretilmiş birleşme yerleri arasında istatistiki bir fark gözlemlenmiştir. Isıl işlemli odundan üretilen L-tipi birleştirme yerlerinin yorulma dirençleri, genellikle kontrol örneklerinden üretilenlerle aynı yükleme aşamalarından geçmiş ve aynı yükleme aşamalarında başarısız olmuştur. Bu, hem kontrol ve hemde ısıl işlemli L-tipi birleştirme yerlerinin aynı hizmet alanında kullanılabileceği göstermektedir. Statik ve yorulma yükleri altındaki L-tipi birleştirme yerleri ayrılma biçimi olarak çoğunlukla zımbaların eğilerek ağaç malzemeden çıkması şeklinde gözlemlenmiştir. L–tipi birleştirme yerleri için statik eğilme yüklemesinin tekrarlı yorulma yüklemesine genel oranı 2,85 olarak elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the mechanical properties of L-shape joints produced from non-heat and heat-treated Scotch pine and ash wood under static bending loading and cyclic fatigue loading were investigated and compared. Results indicated that increasing number of staple in the joint and density of the wood generally increased static bending of 8-staple L-shape joints. While there was no statistical difference among the static bending strength values of both the control and heat-treated L-type joints constructed from Scotch pine, a statistical difference was observed among the joints constructed from ash wood. The fatigue bending resistances of L-shape joints produced from heat treated samples generally passed and failed the same loading steps with those produced from control samples which means both L-shape joints could be used in same service area. L-shape joints under static and fatigue loadings mostly indicated staple leg shear mode. The overall ratio of static bending loading to cyclic fatigue bending loading for L-shape joints was obtained as 2,85.