Yeni Türkiye gazetesi transkripsiyonu ve değerlendirmesi
Transcription and evaluation of New Turkish newspaper
  1. Tez No: 670695
  2. Yazar: ÇAĞLA SATICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİLMİ BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Journal of the New Turkey, Mehmet Sadi Bey, the Ottoman Publication Date, printed newspapers in Berlin
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 369
Özet
Bu çalışmada Yeni Türkiye Gazetesi'nin transkripti ve değerlendirmesi yapılmıştır. Çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde dünyada basın ve yayın tarihi ile ilgili genel bilgi, Osmanlıda ve Almanya'daki basın ve yayın hareketleri incelenmiştir. İkinci bölümde tezin ana konusu olan Yeni Türkiye Gazetesi'nin başmuharriri Sadi Bey'in makalelerinin değerlendirmesi yapılmıştır. Bu gazete içerik bakımından çok zengin olmayan, basıldığı dönem münasebetiyle genellikle birinci dünya savaşı ile ilgili haberler veren bir gazetedir. Toplam sayısını bilmediğimiz gazetenin elimizde sadece 1.2.3.6.14.15.18.20. sayıları bulunmaktadır. Elimizde bulunan gazete sayılarını transkripte ederek değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde ise gazetenin tamamen transkripte edilmiş hali ve orijinal belgeleri eklenmiştir. Araştırmada kullandığımız ana kaynak gazetenin kendisidir. Ancak bunun dışında gazete ile ilgili bilgi ve gazete içinde geçen bazı önemli olayları daha iyi anlamak için bazı kaynaklardan yararlanılmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Yeni Türkiye Gazetesi, Mehmet Sadi Bey, Osmanlı Basın Tarihi, Berlin'de Basılan Gazete
Özet (Çeviri)
This page in the Journal of the New Turkey transcript and maintenance is carried out. The study consists of three main parts. In the first part, general information about the history of press and publication in the world, press and broadcasting movements in the Ottoman Empire and Germany are examined. The second part, which is the main subject of the thesis başmuharrir new assessment is made of Mr. Sadi Turkey Newspaper article. This newspaper is not very rich in content, it is a newspaper that generally gives news about the first world war due to the period it was published. We only have 1.2.3.6.14.15.18.20 of the newspaper, whose total number we do not know. there are numbers. We evaluated the numbers of newspapers we have by transcribing them. In the third part, the completely transcribed version of the newspaper and its original documents are added. The main source we use in the research is the newspaper itself. However, some sources were used to better understand the information about the newspaper and some important events in the newspaper.