Üretim işletmelerinin yeşil lojistik ve yeşil pazarlama faaliyetlerini belirlemeye yönelik nitel bir çalışma: Sivas ili uygulaması
A qualitative study to determine the green logistics and green marketing activities of manufacturing enterprises: Sivas province application
  1. Tez No: 670788
  2. Yazar: ASLIHAN ÖNİZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUALLA AKÇADAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik, Yeşil Lojistik, Yeşil Pazarlama, Tedarik Zinciri Yönetimi, Logistics, Green Logistics, Green Marketing, Supply Chain Management
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Doğal çevrenin insan ve diğer canlılar üzerindeki stratejik önemi, sürekli artan çevre bilinci ve farkındalık sayesinde işletmelerin lojistik uygulamalarını olumlu yönde etkilemektedir. Yeşil lojistiğin bu konuda ön plana çıktığı ve insanların sorunlarını çözme ve bunu etkin şekilde kullanma çabaları görülmektedir. Genel olarak bakıldığında yeşil lojistik faaliyetleri işletmelerin birçok konudaki gücünü ortaya koymada ve sürdürülebilirliklerini sağlamada belirleyici rol oynamaktadır. Bunun sebebi işletmelerin çevreye karşı hassas olmasının tüketici memnuniyetini, piyasadaki rakiplerine karşı üst seviyede olmasını sağlamaktadır. Örgütsel, çevresel ve teknolojik faktörler yeşil lojistik uygulamalarına etki etmektedirler. Dünyada doğal kaynakların git gide azalmasının nedeni geçmişte doğal kaynakların bilinçsiz şekilde tüketilmesinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle yeşil pazarlama başta olmak üzere yeşil lojistik, yeşil tedarik zinciri, tersine lojistik gibi faaliyetlerle bu durumun önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Yeşil lojistiğin amacı işletmelerin faaliyetlerini sürdürürken çevreye verdikleri zararı minimum seviyede tutmaktır. Türkiye' de bu konuda araştırmalar son zamanda hız kazansa da yine de yeteri kadar veri ve çalışma bulunmamaktadır. Bu tez içinde bulunduğumuz dönemde üretim işletmelerinin yeşil lojistik ile ilgili uyguladıkları faaliyetleri belirtmek için hazırlanmıştır. Araştırmanın sonucunda Sivas ilinde bulunan üretim işletmelerinin yeşil lojistik alanında düzenli ve matematiksel yöntemler kullanıldığı ayrıca tüketilen yakıt miktarından karbon emisyonunun kullanımına kadar planlanarak ilerlendiği gözlemlenmiştir. İşletmelerin mevcut durumları ile yeşil lojistiğin bilişim ve iletişim faaliyetleri konusunda bilinçli olduğu görülmüştür. Önem sıralamasına göre bakıldığında temel kaygılarının ekonomik olmasına rağmen yeşil lojistik uygulamalarını eyleme döktüklerinde bunun daha ekonomik ve sosyal açıdan avantajlı olduğu ayrıca hayatın sürdürülebilirliği açısından hayati öneme sahip olduğu bilincine varıldığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The strategic importance of the natural environment on human and natural life positively affects the logistics practices of enterprises thanks to the increasing environmental awareness. It is seen that green logistics comes to the fore in this topic, and people are trying to solve their problems and use it effectively. In fact, green logistics activities play a decisive role in demonstrating the power of enterprises in many issues and ensuring their sustainability. It is because the fact that enterprises are sensitive to the environment ensures consumer satisfaction and provides a high level of status against their rivals in the market. Organizational, environmental, and technological factors have an effect on green logistics practices. The reason for the gradual decrease of natural resources on Earth is due to the unconscious consumption of natural resources made in the past. Hence, it is aimed to prevent this situation with activities such as green logistics, green supply chain, reverse logistics, especially green marketing. The main purpose of green logistics is to keep the harm on the environment caused by the enterprises at a minimum rate while continuing their activities. Even though studies on this topic in Turkey have gradually enhanced, there are not sufficient studies and data. This thesis aims to indicate the activities of production enterprises related to green logistics in the current period. In this study, it is found that the production enterprises in Sivas Province use regular and mathematical methods within the scope of green logistics activities and that the consumed amount of fuel and carbon emission analyzes were also carried out in a planned way. In addition, it is observed that the business managers who have been examined are aware of their current situation and the informatics and communication activities of green logistics. In terms of the order of importance, it can be said that although their main concerns are mostly economic, green logistics applications have different economic and social advantages when taken into action. Also, business managers can be said to have understood the importance of environmental sustainability for the continuation of life.