An assessment of pooled pallet system in chep company
Palet havuzlama sistemi hakkında bir değerlendirme: Chep firmasında uygulama
- Tez No: 495121
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADNAN ÇORUM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Palet Havuzlama, CHEP, Yer Seçim Problemi, Pallet Pooling, CHEP, Location Problem
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 39
Özet
Son yıllarda işletmelerin çevreye karşı daha duyarlı bir yaklaşım içerisinde olmaya çalışması yeşil tedarik zinciri yönetimini popüler bir konu haline getirmiştir. İşletmelerin yürüttükleri faaliyetler kapsamında yaratılan ekonomik etkilerin yanında sosyal ve çevresel etkilerin de en aza indirgenmesi sürdürülebilirlik açısından önemlidir. İşletmeler bu kapsamda, tedarik zinciri faaliyetlerinin yönetimi için çevreyi daha az kirleten yöntem arayışına gitmektedirler. Satın alma, üretim, malzeme yönetimi, dağıtım ve pazarlama olmak üzere tedarik zinciri kapsamında bütün faaliyetlerde sürdürülebilir bir çözüm arayışına gidilmektedir. Tedarik zincirini yeşil hale getirebilmek için geri dönüşüm, yeniden üretim, yeniden kullanım ve bertaraf etme gibi tersine lojistik faaliyetlerini gündeme gelmektedir. Palet, ticaret ve lojistikte sıklıkla karşımıza çıkan önemli bir ekipmandır. Paletlerin havuzlama sistemi ile yönetilmesinin tedarik zinciri verimliliğini arttırdığına, maliyetleri düşürdüğüne ve çevresel etkileri azaltarak daha sürdürülebilir bir yaklaşım olduğuna literatürde birçok çalışmada yer verilmiştir. Tedarik zinciri verimliliğini arttırmak ve sürdürülebilirliği sağlamak adına Dünya'nın en büyük şirketlerine hizmet sağlayan CHEP firması, palet havuzlama hizmeti vermektedir. Literatürde palet havuzlama sisteminin diğer palet yönetim alternatiflerine göre paletin yaşam ömrü aşamaları üzerindeki etkileri hakkında bazı çalışmalar mevcuttur. Bu tez kapsamında, Türkiye'deki CHEP firmasının uygulamakta olduğu palet havuzlama sistemi incelenmiştir. CHEP'in öncelikli amaçlarından biri olan kaliteli ve standart palet kullanımının yeşil tedarik zincirindeki aşamalara sağladığı yararlar konusunda Türkiye'de CHEP Palet Havuzlama Sistemi hakkında farkındalık yaratmak amaçlanmıştır. Havuzlama sisteminde önemli bir yere sahip olan servis ve toplama merkezlerinin yer seçim problemine sürdürülebilir bir yaklaşım geliştirilmiştir. Servis merkezlerinin yerini, tipini ve kapasitesini belirlemek üzere doğrusal olmayan bir matematiksel model geliştirilmiştir. Palet havuzlama sisteminin değerlendirilerek, sürdürülebilirliğine dikkat çekecek bir yaklaşım geliştirilerek, literatürde oldukça az rastlanan bu konuya katkı sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, the concept of green supply chain is becoming popular by the firms that are in search of the more sensitive approaches to the environment. It is important that minimizing the impacts of firm activities on social and environmental besides economically when considering the sustainable supply chain concept. In this context, the firms are searching for the methods that have less effect on the environment. The sustainable solutions are being considered in purchasing, producing, distributing and marketing activities by the firms. To become the supply chains greener; they highlighted the activities such as recycle, reproduce, reuse and disposal. Pallet is the crucial equipment that frequently comes across logistics activities. It is analyzed in several researches that the pallet pooling management strategy provides more sustainable solutions by increasing the efficiency of the supply chain and reducing the environmental impacts. CHEP, that serves the pallet pooling activities to the leading firms all around the world, aims increasing the efficiency of supply chain and providing the sustainability. There are scarce researches in the literature that is considered the effects of the using pallet pooling system when comparing the other pallet management system. This study deals with the pallet pooling system that is conducting by the CHEP Turkey. The objective of this study is raising awareness on Turkey firms about benefits that are provided by using the standard pallet on the all stages of the green supply chain and using the pooling pallet management strategy. A sustainable solution is proposed for the location problem of the service and consolidation centers that plays a critical role in CHEP pallet pooling system. A nonlinear mixed integer mathematical model is developed to solve the location selection and to define the types and capacities of the service centers.