Experimental study on investigation of kerf angle and surface quality in plasma cutting proces
Plazma kesme işleminde kerf açısı ve yüzey kalitesinin incelenmesi üzerine deneysel çalışma
  1. Tez No: 670994
  2. Yazar: AHMET YAREN YAROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECİP FAZIL YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Plazma Ark Kesim, Yüzey Pürüzlülüğü, Kerf geometrisi, YSA, PAC, Surface Roughness, Kerf Geometry, ANN
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada, özellikle çelik konstruksiyon imalatı yapan işletmelerde yaygın olarak kullanılan plazma ark kesim sistemlerinde yüzey kalitesi ve kerf açısına etki eden faktörler araştırılmıştır. Belirlenen farklı kalınlıktaki malzemeler üzerinde ark voltajı ve akım değerleri değiştirilerek sonuçlar incelenmiştir. Bu amaçla, sahip oldukları kolay işlenebilirlik özelliğinden dolayı çelik konstruksiyon imalatında sıkça kullanılan S235Jr yapısal çelik levhalar üzerinde kesim işlemleri gerçekleştirilmiştir. Plazma ile delme ve kesme işlemleri için ayrı deneyler yapılmıştır. Deneyler 3 seviyeli tam faktoriyel deney tasarımına göre yapılarak delme işlemi için 90 adet, kesme işlemi için 27 adet numune elde edilmiştir. Daha sonra, deneylerden elde edilen bulgular kullanılarak bir yapay sinir ağı modeli oluşturulmuştur. Bu model sayesinde, parametre değerlerine ait sonuçlar tahmin edilmiş ve optimizasyon aralığının genişletilmesi sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the factors affecting surface quality and kerf angle in plasma arc cutting (PAC) systems, which are widely used in steel construction manufacturing enterprises, have been investigated. The results were examined by changing the arc voltage and current values on the materials of different thicknesses. For this purpose, cutting operations were carried out on S235Jr structural steel plates, which are frequently used in steel construction production due to their easy processability. Variety of experiments were carried out for perforating and cutting processes with plasma arc cutting. The experiments were carried out according to the 3-level full factorial test design, 90 samples were obtained for perforating and 27 samples for cutting. Then, an artificial neural network model was created using the findings obtained from experiments. The results of the parameter values were estimated and the optimization range was extended.