İlköğretim düzeyindeki eğitimcilerin çocuk istismarı ve ihmaline yönelik bilgi ve farkındalık düzeylerinin ölçülmesi ile tutumlarının karşılaştırılması: Akçaabat ilçesi örneği
Measuring the knowledge and awareness levels of primary education educators towards child abuse and neglect and comparison of their attitudes: Akçaabat district example
- Tez No: 671156
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET BURHAN ÇAKICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, İhmal, İstismar, Sosyal Hizmet, Child, Neglect, Abuse, Social Work
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmetler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bütün çocukların sahip olduğu en temel hak mutlu ve huzurlu toplumlarda güven ve sevgi içerisinde geçirecekleri çocukluk dönemleridir ancak çocuklar yakınları tarafından veya tanımadıkları kişiler tarafından bazen olumsuz davranışlara maruz bırakılmaktadır. Bu da karşımıza çocuğa yönelik ihmal ve istismar davranışlarını çıkarmaktadır. Bu doğrultuda yapılan araştırmada ilköğretim düzeyindeki eğitimcilerin çocuk istismarı ve ihmaline yönelik bilgi ve farkındalık düzeyleri ile demografik veriler arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Araştırma, Trabzon ili Akçaabat ilçesinde ilköğretim okullarında görev yapmakta olan 244 öğretmenin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda, araştırmacı tarafından hazırlanan 11 soruluk sosyodemografik özellikler ve bilgi formu ile Uysal (1998) tarafından geliştirilen 67 maddeden oluşan“Çocuk İstismarı ve İhmalinin Belirti ve Risklerinin Tanılanmasına Yönelik Ölçek”formu kullanılmıştır. Ölçek; istismarın çocuk üzerindeki fiziksel belirtileri, çocuk istismarına ilişkin çocuktaki davranışsal belirtiler, ihmalin çocuk üzerindeki belirtileri, istismar ve ihmale yatkın ebeveyn özellikleri, istismar ve ihmale yatkın çocukların özellikleri, çocuk istismarı ve ihmalinde ailesel özellikler olmak üzere altı alt boyuttan oluşmaktadır. Eğitimcilerin çocuk ihmali ve istismarı konusundaki farkındalık düzeyleri incelendiğinde, cinsiyet değişkeni ile çocuk istismarına ilişkin çocuktaki davranışsal belirtiler alt boyutu arasında anlamlı bir fark olduğu bulunmuştur. Yaş değişkenine ile çocuklara yönelik istismar ve ihmal konusunda farkındalık düzeyleri arasında anlamlı bir farkın olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Eğitim durumu değişkenine göre, istismar ve ihmale yatkın çocukların özellikleri, istismarın çocuk üzerindeki fiziksel belirtileri, çocuk istismarı ve ihmalinde ailesel özellikler, istismar ve ihmale yatkın ebeveyn özellikleri ve çocuk istismarına ilişkin çocuktaki davranışsal belirtiler alt boyutları ile öğretmenlerin eğitim durumları arasında anlamlı düzeyde farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çocuk durumu değişkeni ile çocuk istismarına ilişkin çocuktaki davranışsal belirtiler konusunda farklılığın bulunduğu bulgusuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The most fundamental right that all children have is the childhood periods that they will spend in a happy and peaceful society with trust and love; however children are sometimes exposed to negative behaviors by their relatives or strangers. This leads to negligence and abuse towards the child. In this study, the relationship between the knowledge and awareness levels of primary school educators about child abuse and neglect and demographic data were examined. The research was carried out with the participation of 244 teachers working in primary schools in Akçaabat district inTrabzon. In this context, the sociodemographic characteristics and information form with 11 questions prepared by the researcher and the“Scale for the Identification of the Symptoms and Risks of Child Abuse and Neglect”form, consisting of 67 items developed by Uysal (1998), were used. Scale; It consists of six sub-dimensions: physical symptoms of child abuse on the child, behavioral symptoms related to child abuse on the child, symptoms of neglect on the child, the characteristics of the parents who are prone to abuse and neglect, characteristics of children who are prone to abuse and neglect, and familial characteristics in child abuse and neglect. When the gender variable and educators' awareness levels about child neglect and abuse are examined, Except for the sub-dimension of behavioral symptoms of child abuse on the child, there was no significant difference between the sub-dimensions of child abuse. A significant difference was found between the gender variable and sub-dimension of behavioral symptoms related to child abuse on the child. It was concluded that there was no significant difference between the age variable and the level of awareness about abuse and neglect of children. According to the educational status variable, it was concluded concluded that there is a significant difference between the characteristics of children prone to abuse and neglect, physical symptoms of abuse on the child, familial characteristics in child abuse and neglect, characteristics of parents prone to abuse and negligence, and sub-dimensions of behavioral symptoms in the child regarding child abuse and the education level of teachers.. It was found that there is a difference between the child status variable and the behavioral symptoms of the child regarding child abuse.