Milli Kütüphane'de kayıtlı 06 Mil Yz A 3904 numaralı Mecmua-ı Terkib-i Bend ve Terci-i Bend adlı şiir mecmuası (inceleme-metin-MESTAP'a Göre tasnif)
Poetry Journal Called Mecmua-ı Terkib-i Bend ve Terci-i Bend registered at the National Library with the registry No: 06 Mil Yz A 3904 (review-text-classification according to MESTAP)
- Tez No: 671155
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHSİN MACİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mecmua, MESTAP, Terkib-i Bend, Terci-i Bend, Zihniyet, Magazine, SCMP, Terkib-i Bend, Terci-i Bend, Mentality
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 421
Özet
Tezimizin konusu Milli Kütüphane 06 Mil Yz A 3904 numarada kayıtlı“Mecmua-ı Terkib-i Bend ve Terci-i Bend”adlı şiir mecmuasıdır. Bu mecmua çalışmamızda inceleme ve metin olmak üzere iki bölüm oluşturularak incelenmiştir. Giriş kısmında mecmualar ve Mecmuaların Sistematik Tasnifi Projesi (MESTAP) hakkında genel bilgi verilmiştir. Birinci bölüm, çalışmamıza konu olan mecmuanın tanıtımıyla başlamaktadır. Devamında mecmuada bulunan şairlerin biyografileri, şiir sayılarını gösteren bir tablo ve şairlerin yaşadıkları yüzyılı gösteren bir başka tablo yer almaktadır. Şiirlerde kullanılan nazım şekilleri ve aruz kalıpları ayrı bir tablo ile gösterildikten sonra mecmuanın muhtevası ile ilgili bilgi ve zihniyet çözümlemelerine yer verilmiştir. Mecmuada bulunup başka bir kaynakta bulunmayan şiirleri gösteren tablo ile birinci bölüm son bulmaktadır. İkinci bölümde ilk olarak mecmuanın MESTAP'a göre dökümünü gösteren tablo yer almaktadır. Mecmuanın çeviri yazılı metnine yer verilmiş; yayımlanmış divanlarda ve akademik çalışmalarda bulunan şiirler, mevcut neşirlerle karşılaştırılarak tespit edilen farklılıklar dipnotlarla gösterilmiştir. 91 varaktan oluşan mecmuada 20 şairin toplamda 24 şiiri bulunmaktadır.“Cemal”mahlaslı şairin şiiri mecmuada 4 kez yer alırken, Cevri'nin şiiri 2 kez yazılmıştır. Tekrar yazılan şiirlerde tespit edilen farklılıklar da dipnotlarda vi belirtilmiştir. 16. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar yaşamış birçok şairin şiirini içinde barındıran mecmuanın ortasında ve sonunda tarih olarak Miladi 1944 yılı verilmiştir. Çalışmayı yapmamızdaki amaç henüz ortaya çıkmamış olan şiirleri ve şairleri ortaya çıkarmaktır. Bir başka amacımız ise mecmuada yer alan şiirlerin müşterek muhtevalarını dikkate alarak zihniyet çözümlemesi yapmak ve mecmua çalışmalarına katkı sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
The subject of our thesis is a poetry magazine named Mecmua-ı Terkib-i Bend ve Terci-i Bend, registered at the National Library 06 Mil Yz A 3904. This magazine has been analyzed in two parts, a review and a text, in our study. General information about magazines and Systematic Classification of Magazines Project (SCMP) is given in the introduction. The first part starts with the introduction of the magazine that is the subject of our study. The following is followed by the biographies of the poets in the magazine, a table showing the number of poems and another table showing the years the poets lived. After the poetry forms and prosody patterns used in the poems are shown with a separate table, information and mentality analysis about the content of the magazine are included. The first chapter ends with the table showing the poems found in the magazine but not found in any other source. In the second part, firstly, there is a table showing the breakdown of the magazine according to SCMP. The translated text of the journal is included; the differences determined by comparing the poems found in published divans and academic studies with the existing articles are shown with footnotes. There are a total of 24 poems of 20 poets in the magazine, which consists of 91 sheets. While the poem of the poet named“Cemal”appeared four times in the viii magazine, Cevri's poem was written twice. The differences detected in the rewritten poems are also indicated in the footnotes. The magazine, which includes the poems of many poets who lived from the 16th to the 20th centuries, was given the year 1944 as the date in the middle and at the end. The purpose of our work is to reveal poems and poets that have not yet emerged. Another goal is to examine the mentality by taking into account the common contents of the poems in the magazine and to contribute to the magazine studies.