Mühendislik-tedarik-inşaat sözleşmeli uluslararası projelerde teklif süreçlerine yapı bilgi modellemesi uygulamasının getirdiği kazanımlar
Contribution of building information modeling at the tender stage of engineering-procurement-construction contract based international projects
- Tez No: 671243
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN GELİŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, İşletme, Civil Engineering, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yapı Bilgi Modellemesi (YBM), YBM'ye Geçiş, YBM ile Teklif Süreçleri, Uluslararası İhaleler, Building Information Modeling (BIM), Evolving To BIM, Tender Process with BIM, International Projects
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yapı İşletmesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
İnşaat firmaları yurtiçi ve yurtdışı projelerine teklif hazırlama süreçlerinde, projenin gerçekleştirileceği ülke koşullarını, coğrafi ve politik sebeplerden ötürü karşılaşabilecekleri finansal zorlukları, uygulama sürecinde karşılaşacakları sorunları, pazar farklılıklarını ve sözleşmesel anlaşmazlık gibi unsurları göz önünde bulundurarak, teklif çalışmasında izlenecek stratejileri, maliyet fiyatlandırmasını ve ihale için sunacağı fiyatı doğru olarak saptaması gerekmektedir. İnşaat sektörünün maliyet artışı, projenin gecikmesi ve hatta projenin başarısızlığı gibi sonuçlar doğurabilecek birçok risk kaynağı ile karşı karşıya kalabileceği ve sürekli gelişerek küreselleşen sektörde teklif sürecinin zorlu rekabet koşulları göz önüne alındığında, belirsizlikleri minimize ederek maliyetlendirme çalışmalarına devam etmesi gerekmektedir. Bu amacın gerçekleştirilebilmesi için öncelikle direkt maliyetlerin doğru analiz edilebilmesi günümüz koşullarında inşaat firmaları için bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu nedenle inşaat firmaları, özellikle mühendislik-tedarik-inşaat sözleşmeli uluslararası projelerde ihale dokümanlarında karşılaştıkları bilgilerin gerek tasarım süreçlerine kolay, etkin ve adaptif bir şekilde aktarımını sağlayan ve teklif fiyatının oluşturulmasında kritik rol oynayan keşif tablolarına hızlıca ulaştırabilen çalışmalara gerekse de teknik dosya hazırlık süreçlerini kolaylaştıracak çözümlere ihtiyaç duymaktadır. Bu tezin amacı, son yıllarda uluslararası önde gelen firmalar tarafından tercih edilen YBM'nin ihale teklif sürecinde geleneksel yöntemlere kıyasla teknolojik olarak üstünlüğünü incelemek ve bu yaklaşımların ihale teklif sürecinde idare ve ihaleye katılacak yüklenici firmalara sağlayacağı avantajları ortaya koymaktır. Böylece, bu yöntemi uygulamak isteyenlere farklı bir bakış açısı önerebilecektir.
Özet (Çeviri)
Construction companies need to accurately determine the strategies to be followed in the tendering works, cost pricing and the price they will submit for the tender during the tender preparation processes for their domestic and international projects by taking into account the factors such as the country conditions where the project will be executed, the financial difficulties they may encounter due to geographical and political reasons, the problems they may encounter during the implementation process, the market differences and contractual disputes. It is necessary to continue costing studies by minimizing uncertainties by considering the construction industry may be faced with many sources of risk that can result in cost increase, project delay and even project failure and tough competition conditions of the tendering process in a constantly developing and globalizing sector. In order to achieve this goal, it has become a necessity for construction companies to analyze direct costs correctly in present conditions. For this reason, construction companies, especially in international projects with engineering-procurement-construction contracts, need studies that provide easy, effective and adaptive transfer of the information which they encounter in the tender documents to the design processes and quickly reach the bill of quantity tables, which play a critical role in the establishment of the tender price and also construction companies need solutions that will facilitate technical file preparation process. The aim of this thesis is to examine the technological superiority of BIM, which has been preferred by leading international companies in recent years, compared to traditional methods in the tendering process and to reveal the advantages that these approaches will provide to the administration and contractor companies that will participate in the tender process. Thus, it will be able to suggest a different perspective to those who want to apply this method.