Örgütsel bağlılık ile örgütsel vatandaşlık arasındaki ilişki: İstanbul ili değerli metal sektörü kuruluşlarına yönelik bir araştırma
The relationship between organizational commitment and organizational citizenship: A research on precious metal sector institutions in Istanbul
- Tez No: 671297
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUZAFFER AYDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel bağlılık, Örgütsel vatandaşlık davranışı, Değerli metal sektörü, Organizational commitment, Organizational citizenship behavior, Precious metal industry
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Rekabetin yüksek olduğu 21. yüzyıl pazar koşullarında örgütlerin çalışanların örgüt yararına olacak şekilde çaba göstermelerine ihtiyacı vardır. Böyle bir ortamda örgütsel bağlılık ve örgütsel vatandaşlık davranışı gibi kavramlar ön plana çıkmıştır. Bu çalışmanın temel amacı, İstanbul'da değerli metal sektöründe faaliyet gösteren kuruluşlarda örgütsel bağlılık ve örgütsel vatandaşlık davranışı ilişkisini araştırmaktır. Yapılan araştırmaya 228 çalışanın katılımı sağlanmıştır. Araştırma kapsamında sosyo demografik form, örgütsel bağlılık ölçeği ve örgütsel vatandaşlık davranışı kullanılmıştır. Örgütlerin sürdürülebilir bir şekilde başarı elde etmeleri için örgütsel bağlılık düzeyi yüksek ve örgütsel vatandaşlık davranışı sergileyen çalışanlara ihtiyaçları olduğu yönünde sonuçlar elde edilmiştir. Ulaşılan sonuçlara göre çalışanların örgütsel bağlılıkları ile örgütsel vatandaşlık davranışları arasında pozitif yönlü bir ilişki vardır. Örgütsel bağlılık arttıkça, çalışanların gönüllülük esasına dayanan örgütsel vatandaşlık davranışı sergileme düzeyi de artmaktadır. Araştırma kapsamında oluşturulan hipotezlerin tamamı kabul edilmiştir. Çalışmanın sonuçları 2020 yılında İstanbul'da değerli metal sektöründe faaliyet gösteren üç şirketin çalışanları arasından seçilen 228 kişinin verdiği cevaplarla sınırlıdır.
Özet (Çeviri)
In the 21st Century market conditions how the competition is very high; the organizations need employees who are striving for the benefit of the company. Such an environment, the terms as organizational commitment and organizational citizenship have started to come into prominence. The main purpose of this study is to investigate the relationship between organizational commitment and organizational citizenship behavior in organizations operating in the precious metal sector in Istanbul. 228 employees have been participated in the study. Socio-demographic form, organizational commitment scale and organizational citizenship behavior were used in the research. It has been concluded that organizations need employees who have a high level of organizational commitment and have organizational citizenship behavior in order to achieve sustainable success. According to the results, there is a positive relationship between the organizational commitment of the employees and their organizational citizenship behaviors. It has seen that with the increase of organizational commitment level, the employees' organizational citizenship behaviors also increase. All of the hypotheses created within the scope of the research were accepted. The results of the study are limited with the answers given by 228 people who are the employees of three companies operating in the precious metal sector in Istanbul in 2020.