Suriye'de Baas rejimi dönemi (1948-2009)
Baath regime period in Syria (1948-2009)
- Tez No: 671305
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS EMRE TANSÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Baas, Mişel Eflak, Özgürlük, Milliyetçilik, Sosyalizm, Ba'ath, Michel Wallachian, Freedom, Nationalism, Socialism
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Evrensel siyasi ve kültürel akımların dünyayı etkisi aldığı zamanda bu akımları Orta-doğu sınırlarına uygun hale getirip kültürel bir şekil vererek siyasi oluşumunu başlatan Baas Partisi ideolojisi milliyetçilik üzerine inşa etmiştir. Parti ideolojisi milliyetçilik, sosyalizm ve özgürlük ilkeleri üzerine Suriye'de yayılım göstermeyi amaçlamıştır. Suriye ile başlayan bu adımı milliyetçilik ilkesi adı altında Arap milliyetçiliği oluştur-mak ve Ortadoğu ülkelerini kapsayan bu birlik hedefi partinin ilk ve temel amacı ol-muştur. Çalışmamızın amacı ise partinin ilkelerini açıklamak, geçirmiş olduğu ideolo-jik dönüşümü tarihsel değişim bazında ele almaktadır. Mişel Eflak ve Salah Bitar ile başlayan Hafız Esed ile sonlanan bu dönemin Suriye tarihinin geçirmiş olduğu siyasal ve toplumsal dönüşümü ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
When the universal political and cultural currents influenced the world, the Ba'ath Party ideology, which started its political formation by adapting these currents to the borders of the Middle East and giving a cultural shape, has built on nationalism. Party ideology aimed to spread in Syria on the principles of nationalism, socialism and freedom. This step, which started with Syria, was the first and main goal of the party to create Arab nationalism under the name of the principle of nationalism and to unite the Middle Eastern countries. The aim of our study is to explain the princip-les of the party and discuss the ideological transformation it has undergone on the basis of historical change. It reveals the political and social transformation of the Sy-rian history of this period, which started with Michel Wallach and Salah Bitar and ended with Hafez Assad.