Düşük akım anestezi ve normal akım anestezi uygulanan kolorektal cerrahi geçiren geriatrik hastalarda postoperatif derlenme ve deliryum insidansı
Postoperative recovery and delirium incidence in geriatric patients undergoing colorectal surgery under low-flow anesthesia and normal-flow anesthesia
  1. Tez No: 671396
  2. Yazar: FERHAT ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP BAYSAL YILDIRIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Düşük Akımlı Anestezi, Postoperatif Deliryum, Deliryum, Richmond Ajitasyon-Sedasyon Skalası, Genel Anestezi, Low Flow Anesthesia, Postoperative Delirium, Delirium, Richmond Agitation-Sedation Scale, General Anesthesia
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmada; Dicle Üniversitesi Hastanesi ameliyathane biriminde gastrointestinal cerrahi geçirecek geriatrik hasta popülasyonunda düşük akım anestezi yönteminin derlenme ve postoperatif deliryum gelişimine etkilerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya elektif gastrointestinal cerrahi geçirecek 50 yaşın üstündeki 50 Genel cerrahi hastası dahil edildi. Çalışma dışı bırakılma kriterleri: - Demans, uyku bozukluğu, psikoz öyküsü olanlar - Opioid, alkol ve madde kullanımı öyküsü olanlar - Kardiyomyopati, karaciğer ve böbrek yetmezliği ve serebrovasküler hastalığı olanlar, - önceki 6 ay içinde cerrahi operasyon geçirenler, - işitme ve görme bozukluğu olanlar, - kanama bozukluğu, koagülasyon sistemini etkileyecek ilaç kullananlar, - hipoalbuminemi (0,05). Fakat ileri yaş ile deliryum arasında anlamlı ilişki bulundu (p0,05). Sonuç: Sonuç olarak anestezi iş istasyonunun modern ve etkin olduğu şartlarda uygulanan düşük akım anestezi yöntemi ekonomik, çevre ve çalışan güvenliğini sağlamasının yanında özellikle geriatrik hastanın anesteziden derlenme döneminde deliryum insidansını düşürdüğünü saptadık. Bu konuda ön hazırlık yaparken özellikle düşük akımlı anestezi ve deliryum ile ilgili az sayıda çalışmaya rastladık. Bu da gösteriyor ki bu konuda daha geniş serili çalışmaların yapılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: In this study; It was aimed to evaluate the effects of low flow anesthesia method on recovery and postoperative delirium development in geriatric patients undergoing gastrointestinal surgery in the operating room of Dicle University Hospital. Materials and Methods: Fifty general surgery patients over the age of 50 undergoing elective gastrointestinal surgery were included in this study. Exclusion criteria: - Those with a history of dementia, sleep disorder, psychosis - Those with a history of opioid, alcohol and substance abuse - Those with cardiomyopathy, liver and kidney failure and cerebrovascular disease, - Those who had surgery in the previous 6 months, - Those with hearing and vision impairments, - bleeding disorder, those using drugs that affect the coagulation system, - hypoalbuminemia ( 0.05). Conclusion: As a result, we found that the low-flow anesthesia method applied under modern and efficient conditions of the anesthesia workstation not only provided economic, environmental and employee safety, but also reduced the delirium incidence in the recovery period of the geriatric patient from anesthesia. While preparing for this issue, we came across a small number of studies, especially on low flow and delirium. This shows that there is a need for studies with larger series on this subject.