Ortodontik tedavi sırasında görülen beyaz nokta lezyonlarının biyomimetik materyallerle tedavisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the treatment of white spot lesions with biomimetic materials during orthodontic treatment
  1. Tez No: 671413
  2. Yazar: ESRA TUNALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞENİZ KARAÇAY, DOÇ. DR. BUĞRA ÖZEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Beyaz nokta, biyomimetik materyaller, bor, hidroksiapatit, ortodonti, peptit, White spot, biomimetic materials, boron, hydroxyapatite, orthodontics, peptide
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Amaç: Ortodontik tedavi sırasında, ağız hijyeni etkin sağlanamayan hastalarda beyaz nokta lezyonları (BNL) oluşabilmektedir. Bu çalışmanın amacı; invitro ortamda, yapay BNL oluşturarak, bu lezyonlar üzerinde doğal remineralizasyon ajanı geliştirmektir. Gereç ve Yöntem: Numune dişlere ortodontik buton yapıştırıldıktan sonra invitro ortamda BNL oluşturulmuştur. Numuneler P11-4 (Grup 1), Nano-HA Solüsyonu Santrifüj Öncesi (Grup 2), Nano-HA Solüsyonu Sinterleme Sonrası (Grup 3), P11-4 ve Nano-HA Karışımı Santrifüj Öncesi (Grup 4), P11-4 ve Nano-HA karışımı sinterleme sonrası (Grup 5), Bor Katkılı Nano-HA Karışımı Santrifüj Öncesi (Grup 6), Bor Katkılı Nano-HA Karışımı Sinterleme Sonrası (Grup 7), CPP-ACP (Grup 8) ve Yapay tükürük (Grup 9) uygulanacak gruplara ayrılmıştır. Demineralizasyondan önce (sağlam mine), demineralizasyondan sonra, remineralizasyonun 7., 14., 21. ve 28. günlerinde ölçümler yapılmıştır. DIAGNOcam ve VistaCamIX cihazlarıyla remineralizasyon görüntüleri kaydedilmiştir. Image J analiz programı kullanılarak alan ölçümleri yapılmıştır. SEM ile remineralizasyon etkinliği değerlendirilmiştir. Numunelerin renk karşılaştırılmaları Vita Easyhade Spectrofotometre ile yapılmıştır. Bulgular: Grup 9 haricinde, bütün gruplarda BNL alanlarında küçülme gözlenmiştir ve lezyon alanlarının küçülmesinde en başarılı Grup 2 ve 3 olmuştur. Beyaz nokta lezyonunun maskelenmesinde Grup 9 haricinde diğer tüm gruplarda renk değişimi gözlenmiştir. Renk değişim analizinde en başarılı Grup 3 ve 4 olmuştur. SEM analizinde ise Grup 8 ve 9'da en düşük remineralizasyon görüntüsü tespit edilmiş, diğer gruplarda BNL yüzeylerinde homojen yapı oluşumu tespit edilmiştir. Sonuç: BNL'nin remineralizasyonunda alan küçülmesinde saf Nano HA içeren grupların (Grup 2 ve 3), renk değişimi ile BNL'nin maskelenmesinde Grup 3 ve 4'ün, SEM analizinde ise Grup 1 ve biyomimetik yöntemle geliştirilen grupların (Grup 2-7) etkin oldukları gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: During orthodontic treatment, white spot lesions (WSL) may occur in patients whose oral hygiene cannot be provided effectively. The aim of this study is to develop a natural remineralization agent on these lesions by creating artificial WSL in vitro. Materials and Methods: WSL was created in vitro after the orthodontic button was attached to the sample teeth. Samples P11-4 (Group 1), Nano-HA Solution Before Centrifugation (Group 2), Nano-HA Solution After Sintering (Group 3), P11-4 and Nano-HA Mixture Before Centrifugation (Group 4), P11-4 and Nano-HA mixture after sintering (Group 5), Boron Doped Nano-HA Mixture Before Centrifugation (Group 6), Boron Doped Nano-HA Mixture After Sintering (Group 7), CPP-ACP (Group 8) and Artificial saliva (Group 9) were divided into groups to be applied. Measurements were made before demineralization (intact enamel), after demineralization, and on days 7, 14, 21, and 28 of remineralization. Remineralization images were recorded with DIAGNOcam and VistaCamIX instruments. Area measurements were made using the Image J analysis program. Remineralization efficiency was evaluated by SEM. Color comparisons of the samples were made with Vita Easyhade Spectrophotometer. Results: Except Group 9, reduction in WSL areas was observed in all groups, and Groups 2 and 3 were the most successful in reducing lesion areas. Color change was observed in all groups except Group 9 in masking the white spot lesion. Groups 3 and 4 were the most successful in color change analysis. In the SEM analysis, the lowest remineralization image was detected in Groups 8 and 9, and homogeneous structure formation was detected on the WSL surfaces in other groups. Conclusion: It was shown that groups containing pure Nano HA (Groups 2 and 3) were effective in remineralization of WSL by area reduction, Groups 3 and 4 were effective in masking WSL with color change, Group 1 and groups developed by biomimetic method (Group 2-7) were effective in SEM analysis.