Yerel seçimlerde kamu hizmetlerinin kalitesinin ve vergilendirmenin seçmen algısı üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi: Çanakkale Belediyesi örneği
Evaluation of the impact of quality of public services and taxation on voter perception in local elections: A case of study Çanakkale Municipality
  1. Tez No: 671441
  2. Yazar: ELİF AVCI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDAL EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Siyasal Bilimler, Finance, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Hizmet Kalitesi, Yerel Vergi Algısı, Seçmen Tercihi, Local Service Quality, Local Tax Perception, Voter Preference
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Çağdaş ve demokratik toplumların en temel özelliklerinden biri seçme hakkıdır. Oylama mekanizmasının önemi ve seçmen davranışlarını etkileyen faktörler maliye disiplininde sıklıkla tartışılmaktadır. Seçmenler, siyasal karar alma sürecinde hem ülkeyi yönetecek merkezi yönetim temsilcilerini hem de yerel nitelikteki kamu hizmetlerini sunacak yerel yönetim temsilcilerini seçmesi bakımından önemli bir konuma sahiptir. Özellikle yerel seçimler katılım oranları, seçmen eğilimleri ve halka en yakın birimler olma özelliği taşımasından dolayı genel seçimlerden farklılık göstermektedir. Yerel seçimlerde seçmenler oy verme tercihinde bulunurken sosyolojik, psikolojik ve ekonomik değişkenlerden etkilenmektedir. Bu değişkenlerin başında ise ekonomik faktör içerisinde bulunan vergi ve harcamalar gelmektedir. Çünkü yerel seçim dönemlerinde seçmenler kendilerine en az maliyet ile en fazla fayda sağlayacağını düşündüğü belediye başkan adayına oy vermektedir. Belediye başkan adayı ise oylarını arttırabilmek veya yeniden seçilebilmek amacıyla kentin yaşam kalitesini arttıran yerel hizmet ve projelere başvurmaktadır. Yerel hizmet ve projelerin finansmanı ise yerel vergilerden oluşmaktadır. Bu bakış açısıyla yerel seçimlerde belediye hizmet kalitesi ve yerel vergilerin seçmen algısı üzerindeki etkisinin analiz edilmesi bu çalışmanın temelini oluşturmaktadır. Bu çerçevede gerçekleştirilen çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde seçim ekonomisi ve seçmen davranışları, ikinci bölümde hizmet kalitesi ve vergi algısı ilişkisi ele alınırken, üçüncü bölümde ise yerel seçimlerde belediye hizmet kalitesi ve yerel vergi algısının seçmen tercihi üzerindeki etkisi analiz edilmiştir. Araştırmada Çanakkale ili merkez ilçede ikamet eden 200 seçmen üzerinde anket uygulanmıştır. Yapılan analiz sonucunda yerel seçimlerde Çanakkale halkının oy verme tercihi üzerinde belediye hizmet kalitesinin ve diğer faktörlerin önemli bir etkisinin bulunduğu, yerel vergilerin ise seçmenlerin oy verme tercihleri üzerinde oldukça düşük bir etkisinin bulunduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The right to vote and to stand as a candidate at elections is one of the common feature of contemporary and democratic societies. Importance of voting mechanism and influencing factors of voter behaviors are often argued in finance discipline. Voters have an important position in political decision process by reason of both the electing the central administration's delegates and municipal corporation representatives who delivers local public services. Especially, local elections differ from the general elections due to participation rates, voter tendencies and the feature of being closest units to the public. The voters are influenced by sociological, psychological and economic variables while they make their choice to vote in the local elections. Taxes and expenses, included economic factors, are the primary one among these variables because voters think to vote for a mayor who benefits them the most with the least cost. In addition to this, mayor candidate refers to local services and projects to increase the life quality of the city for increasing the votes or re-election. Financing of the local services and projects are composed of the local taxes. In this perspective, analyzing the quality of municipal services and effects of local taxes on voters perceptions constitute the basis of this study. The study carried out within this this framework consists of three chapters. In the first chapter, electoral economy and voter behaviors, in the second chapter, service quality and the relation of taxes perceptions are considered. In the last chapter, quality of municipal services and the perception of local taxes' effects on voter preference are analyzed. In this study, 200 voters, who resides in central district of Çanakkale province, were conducted a poll. At the result of analysis, quality of municipal services and other factors have an significant correlation on voting preference of the people of Çanakkale in local elections is observed. Although, there is no effects of local taxes on voting preference is observed.