İSTKA hibe desteklerinin engellilerin kamusal hizmetlere ulaşılabilirliğine etkisi: İBB örneği
The effect of Istanbul Development Agency grant support on access of the disabled to public services: Key of Istanbul Metropolitan Municipality
- Tez No: 671494
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHTAP ÖZDEĞER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: İstanbul Kalkınma Ajansı, İstanbul, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Engelli, Hibe, Kalkınma, Bölgesel Kalkınma, Istanbul Development Agency, Istanbul, Istanbul Metropolitan Municipality, Disabled, Grant, Development, Regional Development
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstanbul Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinin ardından kalkınma ve bölgesel kalkınma kavramı ülkelerin ekonomik gelişmişlik seviyesinin belirlenmesinde önemli bir rol oynamıştır. Bölgesel kalkınma kavramının öneminin artmasıyla birlikte bölgenin ihtiyaçları, potansiyeli ve beklentileri göz ardı edilerek gerçekleştirilen kalkınma planlarının yerini, bölgenin potansiyelinden maksimum derecede faydalanmayı hedefleyen, bölgeler arası gelişmişlik seviyesini minimuma indiren bölgesel kalkınma planları almıştır. Bölgesel Kalkınma Ajansları da bölgesel kalkınma planlarını hazırlayan, hayata geçiren, bölgedeki aktörler arasındaki koordinasyonu sağlayarak bölgesel kalkınmayı başarılı şekilde hayata geçiren örnekleri oluşturmaktadır. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyelik müzakereleri kapsamında hayata geçirilen Bölgesel Kalkınma Ajanslarından birisi olan İstanbul Kalkınma Ajansı bölgedeki yerel, kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte hareket ederek İstanbul'un ekonomik kalkınmasına, bölge popülasyonunun yaşam standartlarını yükseltecek projelere çeşitli destek sağlamıştır. Bu tez çalışmasında Bölgesel Kalkınma Ajanslarının tanımı, tarihsel gelişimi, İstanbul Kalkınma Ajansı'nın idari, mali yapısı, destek türleri incelenmiş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kurumsal yapısı araştırılarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin genel ve engelli bireylere yönelik hizmetleri ele alınmıştır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin engelli bireylere yönelik İstanbul Kalkınma Ajansı hibesiyle hayata geçirdiği projeler ele alınmıştır. Tezin son kısmında ise çevrim içi anketlerle bu projelerin bilinirliği, işlevselliği, kent ve insan yaşamına katkısı araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
After the end of the Second World War, the concept of development and regional development played an important role in determining the economic development level of the countries. With the increasing importance of the concept of regional development, the needs, potential, and expectations of the region have been ignored. Development plans, which have been realized since that date, have been replaced by regional development plans that aim to maximize the potential of the region and minimize the level of interregional development. Regional Development Agencies are also examples of preparing regional development plans, implementing these plans, and successfully implementing regional development by ensuring coordination among the actors in the region. Turkey's EU full membership negotiations with one of the Regional Development Agency began operating under the Istanbul Development Agency, local, public, private sector and civil society acting together with organizations Istanbul's economic development and regional populations have provided supports various projects to raise living standards. In this thesis, the definition of the Regional Development Agencies, its historical development, the administrative, financial structure and support types of the Istanbul Development Agency were examined, and the institutional structure of the Istanbul Metropolitan Municipality was examined, and the services of the Istanbul Metropolitan Municipality for disabled people were discussed. The projects realized by Istanbul Metropolitan Municipality with the grant of the Istanbul Development Agency for individuals with disabilities were examined. In the last part of the thesis, the awareness, functionality, and the contribution to urban and human life of these projects were investigated with online surveys.