The EU impact on applications of Turkish regional policy
Türk bölgesel politikası uygulamalarında Avrupa Birliği etkisi
- Tez No: 384626
- Danışmanlar: PROF. BAHRİ YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Bölgesel Kalkınma, Bölgesel Kalkınma Ajansları, İstanbul Kalkınma Ajansı, Regional Development, Regional Development Agencies, İstanbul Regional Development Agency
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Türkiye 1950'lerde başlayan uzun bir AB uyum süreci içerisindedir. Özellikle bölgesel ekonomik farklılıkları fazla olan bir ülke Türkiye için, AB Bölgesel Politikası yerine getirilmesi gerekenler açısından en fazla emek isteyen politikalar arasında yer almaktadır. Türkiye'deki bölgesel ekonomik farlılıkların giderek artması ve gerekli finansal desteğin ABtarafından sağlanması, Türkiye'nin bölgesel düzeyde ekonomisini geliştirmesinde AB'yi tercih etmesinin sebepleridir. Bu yüzden, bu çalışmada bölgesel politika alanında AB hem de Türkiye detaylı olarak analiz edilmiştir. AB'de olduğu gibi İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırılması'nın (İBBS) bölgelerin tasnifinde kullanılması ve Bölgesel KalkınmaAjansları'nın (BKA) kurulması ülkenin kurumsal yapısındaki en dikkat çeken reformlar arasında yer almaktadır. BKA'lar danışmanlık hizmeti vererek ve finansal kaynakların kullanılmasını sağlayarak bölgesel kalkınma alanındaki gelişmelerin güçlendirilmesinde fonksiyonel yapılardır. Kurumsal ve hukuksal yapılarının uyumu açısından kayda değer gelişme sağlamasına rağmen yönetim kapasitesinin, çalışanların, finansal kontrol ve izleme mekanizmalarının ve programlamanın geliştirilmesini içeren uzun bir yapılacaklar listesi Türkiye'yi beklemektedir. İSTKA'yı Türkiye'de kurulan BKA'lara bir örnek olarak ele alırsak, AB üyeliği yolunda bölgelerin ekonomik kalkınması için AB ile uyumu çerçevesinde BKA'ların geliştirilmesi ve teşebbüslerin devam etmesi gereklidir. AB'yi modernlik, demokrasi ve kalkınmada örnek alan Türkiye, yakın gelecekte AB'nin parçası olmak için AB kriterleri çerçevesindeki reformlarına devam etmelidir.
Özet (Çeviri)
Turkey has been in a long harmonization process with the EU since 1950s, endeavoring for full membership by meeting the requirements set by the EU. The EU Regional Policy is among the most demanding policy in terms of its requirements, especially for a country like Turkey with high regional economic disparities. Since the regional disparities in Turkey are increasing and necessary financial assistance provided by the EU, the preference of Turkey to improve its economy at regional level is towards the EU. Thus, the analyses of both EU and Turkey in the regional development area are done in this work in detail. The classification of the regions under NUTS II categorization like in the EU and the establishment of the RDAs in Turkey are conspicuous reforms in institutional structure of the country. By providing consulting services and use of financial resources, the RDAs are functional bodies for the improvements made in the regional development area. Turkey had significant progress in converging its institutional and legislative structures but still there is a long to do list including the improvements on administrative capacity, labor force, financial controlling andmonitoring mechanisms, and programming. If we take the İstanbul Development Agency (İSTKA) as an example of the RDAs in Turkey, the evolution of RDAs and their attempts should continue, pursuant to accession in the EU as to develop its regions economically. Considering the EU as the pattern of modernity, democracy and development, Turkey should maintain its reforms in line with the EU criteria to become a part of the EU in the near future.