Heidegger'in varlık anlayışı çerçevesinde klasik ontoloji
  1. Tez No: 671655
  2. Yazar: BETÜL TUFAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH PAKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Dasein, Ontoloji, Varlık, Metafizik, Zamansallık, Dünya-içinde-olmaklık, Varlık-unutulmuşluğu, Dasein, Ontology, Being, Metaphysics, Temporality, Being-in-the-world, Being-forgotten
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Martin Heidegger, 20. yüzyılda düşüncesiyle etkisini ortaya koymuş önemli düşünürlerden biridir. Heidegger için, Platon ile birlikte başlamış olan geleneksel ontolojik görüşün, yıllar boyu varlığı gerçek anlamıyla ele alamaması ve esas manadaki varlık kavramının evrilerek yalnızca metafiziksel bir görüş olarak kalması, düzeltilmesi gereken en önemli sorundur. Heidegger'e göre tamamen unutulan ve görmezden gelinen varlık, yeniden ele alınmalı ve ona hak ettiği değer verilmelidir. Martin Heidegger'e göre maksadının dışına çıkan ontoloji,“Varlık Nedir?”Sorusunu başka kavramların içerisinde eritilerek cevaplama yoluna gitmiştir. Varlık, görünen ve görünmeyenlerin sınıflandırılmasıyla, tüm var olanları kapsamasıyla veya yaratmasıyla açıklanamaz. Ontoloji çalışmaları İlk Çağ'dan Modern Çağ'a ilerleyen süreçte metafiziğin gölgesinde kalmıştır. Özellikle Orta Çağ'da Tanrı'ya ve öteki aleme olan ilgi tüm ontolojik çalışmaların bu yönde ilerleme kaydetmesine neden olmuştur. Nitekim varlık sorununun, Tanrı kavramıyla ve Tanrı kavramının ispatlanmasıyla açıklanabileceği düşüncesi ontolojik düşünce sistemine hakim olmuştur. Bu görüşteki filozoflar, Tanrı kavramının delillendirilmesiyle, varlık kavramını da açıkladıklarını düşünmüşlerdir. Heidegger için tamamen yanlışa düşen ontolojik çalışmalar metafizikten arındırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Martin Heidegger is one of the important thinkers who showed his influencewith his thought in the 20th century. He conveyed his work with a critical thought. The most important problem to fix for Heidegger is that the traditional view that started with Plato did not really deal with“Being”for years and that the philosophy in the main sense evolved and remained only a metaphysical view. The entirely forgotten and neglected asset should be reconsidered and given the value it deserves. According to Martin Heidegger, ontology that goes beyond its purpose is“What is Being?”He tried to answer his question by dissolving it in other concepts. The being cannot be explained by the classification of visible and invisible, by its encompassing or creation of all existing things. Ontology studies have remained in the shadow of metaphysics in theprocess that progressed from the First Age tothe Modern Age. Especially in the Middle Ages, the interest in Godandtheotherworld caused all ontological studies to progress in this direction. As a matter of fact, the thought that the problem of existence can be explained by the concept of God and the proof of the concept of God has dominated the ontological thought system. Philosophers of this view thought that by proving the concept of God, they also explained the concept of existence. For Heidegger, ontological studies that are completely wrong must be purged of metaphysics.