Çalışma hayatında kadınlara yönelik cinsiyet ayrımcılığı: İstanbul Osmanbey semti tekstil firmaları örneği
Gender discrimination against women in working life: The case of İstanbul Osmanbey district textile companies
- Tez No: 671833
- Danışmanlar: PROF. DR. ARZU KARACA, DOÇ. DR. VELİ SIRIM, DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHARREM BAKKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kadın İstihdamı, Cinsiyet Ayrımcılığı, Algılanan Cinsiyet Önyargısı, Tekstil Sektörü, Women's Employment, Gender Discrimination, Perceived Gender Prejudice, Textile Sector
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Kadınların, iş hayatında karşılaştıkları cinsiyet ayrımcılığının tespit edilmesi ve gerekli düzenlemelerin yapılarak çözüm önerilerinin sunulması oldukça önemlidir. Bu çalışmanın amacı, tekstil sektöründe kadın istihdamında karşılaşılan sorunların ve yaşanılan cinsiyet ayrımcılığının ortaya konulmasıdır. Bu bağlamda yürütülen uygulama, kadınların yoğun şekilde istihdam edildiği tekstil sektöründe gerçekleştirilmiştir. Bu tez çalışması kapsamında, İstanbul'daki tekstil firmalarında kadınların yaşadığı sorunlar ve cinsiyet ayrımcılığı geliştirilen anket yardımıyla ölçülmeye çalışılmıştır. Yüz yüze ve online anket yöntemiyle 173 kadın çalışandan toplanılan veriler SPSS (Statistikal Package for Social Sciences) 24.0 paket programı aracılığı ile analiz edilmiştir. Araştırmanın en önemli sonucu ise; katılımcıların kadın istihdamını etkileyen faktörlere katılma düzeyleri ile algıladıkları cinsiyet önyargıları arasında istatistiksel olarak anlamlı, doğru yönlü ve zayıf düzeyde bir ilişkinin olduğunun ortaya çıkmasıdır. Başka bir ifadeyle katılımcıların algıladıkları cinsiyet önyargıları arttıkça, istihdamı etkileyen faktörlerin öneminin de arttığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
It is very important to identify the gender discrimination faced by women in working life and to offer solutions by making the necessary arrangements. The aim of this study is to reveal the problems encountered in women's employment in the textile sector and the gender discrimination experienced. The practice carried out in this context was carried out in the textile sector, where women are heavily employed. Within the scope of this thesis study, the problems faced by women in textile companies in Istanbul and gender discrimination were tried to be measured with the help of a questionnaire developed. Data collected from 173 female employees through face-to-face and online questionnaires were analyzed using the SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 24.0 package program. The most important result of there search is; It is revealed that there is a statistically significant, correct and weak relationship between the participants' level of participation in the factors affecting women's employment and their perceived gender biases. In other words, as the gender bias perceived by the participants increased, the importance of the factors affecting employment increased.