Geri Dön

Otizmli çocuğa sahip ailelerin psikososyal ve finansal yüklerine ilişkin deneyimleri

The experiences of autistic parents in terms of their psychosocial and financial burden

  1. Tez No: 671868
  2. Yazar: FERHAT TOPER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN ÖZKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Sosyal Hizmet, Psychology, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 298

Özet

Bu çalışmada, otizmli çocuğa sahip ailelerin yaşadıkları psikolojik, sosyal ve finansal zorluklara ilişkin ebeveynlerin ve bu alanda görev yapan farklı profesyonellerin deneyimleri ele alınmıştır. Çalışmanın verileri nitel araştırma yöntemlerine uygun olarak yirmi ebeveyn ve on yedi profesyonel ile yarı yapılandırılmış görüşme formları ile derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilerek toplanmıştır. Elde eilen bulgular tanının öğrenilmesi, sosyal yaşam, finansal zorluklar ile öneri ve ihtiyaçlar olmak üzere dört farklı tema altında toplanmıştır. İlk tema olan tanının öğrenilmesi; tanı sürecinde yaşanan zorluklar, tanı süürecinin uzunluğu, tanı yaşının geç oluşu, çok ve çaresizlik, kabullenememe, kendini suçlama, geleceğe dair planların değişmesi vb. ailelerin tanıya yönelik psikolojik tepkileri ve benzeri olarak belirlenmiştir. İkinci tema olarak sosyal dışlanma, toplumsal tepkiler, toplumsal yaşama katılımın azalması, aile içi ilişkileri eğitim ve sağlık alanında yaşana zorluklar ile istihdam alanında yaşanan zorluklar şeklinde belirlenmiştir. Üçüncü tema olan finansal zorluklar teması altında tedavi maliyetleri, eğitim maliyetleri, ekstra maliyetlere ait kategoriler yer almaktadır. Son tema olan öneri ve ihtiyaçlar teması altında ise ailelere, profesyonellere ve politika yapıcılara yönelik öneriler ile ihtiyaçlar yer almaktadır. Aileler tanının öğrenilmesi ile birlikte psikolojik bir yükün altına girmekte, toplumdan izole olmakta ve çocuklarının ihtiyacı için finansal zorluklar yaşamaktadır. Özellikle finansal zorluklar ailelerin iyilik halini olumsuz etkilemekte ve bu durum doğrudan çocuklarına yansımaktadır. Çocukları için neler yapılabileceğini bildikleri halde buna finansal açıdan güç yetiremeyen aileler kendilerini yetersiz ve çaresizlik hissetmektedirler.

Özet (Çeviri)

In this study, the experiences of parents and different professionals working in this field regarding the psychological, social and financial difficulties experienced by families with children with autism were discussed. The data of the study were collected by conducting in-depth interviews with twenty parents and seventeen professionals using semi-structured interview forms in accordance with qualitative research methods. The findings obtained were grouped under four different themes: learning the diagnosis, social life, financial difficulties, and suggestions and needs. Learning the first theme, diagnosis; difficulties encountered in the diagnostic process, the length of the diagnostic process, the late age of diagnosis, a lot and despair, inability to accept, self-blame, changes in future plans and so on. psychological responses of families to diagnosis and so on. The second theme was determined as social exclusion, social reactions, reduced participation in social life, family relations, difficulties experienced in the field of education and health, and difficulties in the field of employment. Under the third theme, financial difficulties, there are categories of treatment costs, training costs, and extra costs. Suggestions and needs for families, professionals and policy makers are included under the theme of suggestions and needs, which is the last theme. Families are under a psychological burden upon learning the diagnosis, become isolated from the society and experience financial difficulties for the needs of their children. In particular, financial difficulties negatively affect the well-being of families and this situation directly reflects on their children. Families who know what can be done for their children but cannot afford it financially feel inadequate and helpless.

Benzer Tezler

  1. Otizmli çocuğa sahip ailelerin manevi danışmanlık ve rehberlik ihtiyaçları

    Spiritual counseling and guidance needs of families with a child with autism

    SALİH BAYINDIR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    DinAkdeniz Üniversitesi

    Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. SEMA ERYÜCEL

  2. Otizmli çocuğa sahip ailelerin algıladıkları sosyal desteğin yaşam kaliteleri üzerine etkisi

    The effect of social support perceived by families with children with autism on their quality of life

    ABDULKADİR DEMİRAĞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    SporSakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi

    Rekreasyon Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ÇETİN YAMAN

  3. Otizmli çocuğa sahip ailelerin beslenme yaklaşımlarının incelenmesi

    Investigation of nutrition approaches of families with children with autism

    DUYGU ÇEVİK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    Beslenme ve DiyetetikKTO Karatay Üniversitesi

    Disiplinlerarası Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. NURHAN ÜNÜSAN

  4. Otizmli çocuğa sahip ailelerin sorunları ve sosyal dışlanma durumu: Bir karma yöntem araştırması

    Problems and social exclusion of families with children with autism: A mixed method study

    İPEN İLKNUR ÜNLÜ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    PsikiyatriAnkara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi

    Klinik Odaklı Sosyal Hizmet Bilim Dalı

    PROF. DR. RIZA GÖKLER

  5. Otizmli çocuğa sahip ailelerin psikolojik sağlamlık ve iyi oluş düzeyleri ile çocuğun davranışları arasındaki ilişki

    The relationship between psychological resilience, well-being and child behaviours in families with children with autism

    HATİCE YETİŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    Psikolojiİstanbul Aydın Üniversitesi

    Psikoloji Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ALİ ESGİN