Madenlerin işletilmesi ve rödövans sözleşmesi
Operation of mines and royalty contracts
- Tez No: 671925
- Danışmanlar: PROF. DR. ZARİFE ŞENOCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Maden, maden hakkı, maden arama ruhsatı, maden işletme ruhsatı, maden işletme izni, rödövans, alt işverenlik, ürün kirası, Mine, mining right, mine exploration license, mine operation license, royalty, subcontractor, product rent
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Medeni Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 226
Özet
Ülkemiz hukuk sisteminde madenler devletin hüküm ve tasarrufu altında olup madenlerin aranması ve işletilmesi ya da bunların özel kişilerce yerine getirilmesi için yetki verilmesi hususunda genel olarak İdare hukuku ilkeleri hakimdir. Maden haklarının özelliği ve önemi gereği gerçek ya da tüzel tek kişi elinde bulunması da önemsenmiştir. Bununla birlikte maden ruhsatlarının büyük alanlar için verilmesi ruhsat sahiplerinin bu alanın tamamında faaliyette bulunmasını zorlaştırmaktadır. İşte bu türden sahaların atıl kalmaması gayesiyle rödövans sözleşmeleri fiili olarak ortaya çıkmış daha sonra da mevzuatta da yer almıştır. Ancak sözleşmeye ilşkin düzenlemeler oldukça yetersizdir. Rödövans sözleşmeleri yargı kararları ve doktrinde genel olarak kabul edildiği gibi ürün kirası niteliğinde bir özel hukuk sözleşmesidir.Bu çalışmanın birinci bölümünde madenler, madenlerin kamu malları teorisindeki yeri, madenlerin hukuki niteliği, maden hakları ele alınarak maden hukukunun genel çerçevesi çizilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde maden mevzuatına daha yakından bakılarak madenlerin işletilmesi, maden hakkı sahiplerinin hak ve yükümlülükleri, hak sahiplerinin haklarını ihlali halinde karşılaşılan yaptırımlar incelenmiştir. Üçüncü ve son bölüm ise rödövans sözleşmelerine ayrılarak, bu sözleşmenin hukuki niteliği, şekli, konusu, tarafları, tarafların hakları ve borçları ile sona erme sebepleri gibi hususlar ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In the legal system of our country, the mines are under the jurisdiction and disposal of the state, and the principles of administrative law are generally prevailing in the issue of authorizing the exploration and operation of the mines. Due to the nature and importance of mining rights, obtaining a single natural or legal person is also considered important. In addition, it makes it difficult for broad license holders of mining licenses to operate in this opaque whole. Rödövans contracts have actually been formed in order not to remain idle in such fields. Rödövans contracts, on the other hand, are a private law contract in product rental, such as judicial decisions and general acceptance in doctrine.In the first part of this thesis, the general framework of mining law such as mines, every place of public property in mines and mining rights are tried to be drawn. In the second part, the mining legislation, the exploitation of mines, the rights and practices of mining right owners, their rights in case of violation of their rights are explained. The third and last section is devoted to rödövans contracts, and the legal nature, subject, parties and termination of this contract have been examined. To explain the rödövans contract, which is one of the areas where private law intersects after the general law.