85 numaralı Kütahya Şer'iyye Sicili'nin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
Kütahya no 85 transcription of the Sariyye Registry and evaluation
- Tez No: 671960
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAİM SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kütahya, Şer'iyye sicilleri, Osmanlı Devleti, Kadı Defterleri, Sosyo-Ekonomik, Kütahya, Şer'iyye registers, Ottoman State, Kadı Notebooks, Socio-Economic
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Ege Bölgesinin İç Anadolu kısmında yer alan Kütahya küçük bir Anadolu şehridir. Bu Çalışmamızda Kütahya'nın 85 numaralı Şer'iyye Sicilinin transkripsiyonu yapılmıştır. Şer'iyye sicilleri Osmanlı sosyo-ekonomik ve kültürel tarihi çalışmaları için kullanılabilecek en baş kaynaklardandır. Sicil defterleri dönemin ruhunu, hayat şartlarını, gelir düzeyini, yaşayış biçimini, aile yapısını ve dönemin adalet algısını çok iyi bir şekilde görmemizi sağlayan bu çalışma merkezi otoritenin taşra ile olan etkileşimini ve bölgeye bakış açısını yansıtan bir çalışma olmuştur. Osmanlı Devleti'nin son dönemlerini ve bu dönemlerde ki Anadolu şehirleri arasında şehzade sancaklığı, Anadolu beylerbeyliği de yapmış olan Kütahya, Osmanlı Devleti'nin önemli şehirlerindendir. Bizim bu çalışmamızda da Kütahya'nın 85 Numaralı Şer'iyye Sicilinin traskripsiyonu ve değerlendirilmesi ele alınmıştır. Hicri 1299-1302 yıllarını kapsayan bu defter kayıtları miladi olarak 1882 ile 1885 yıllarındaki kadı mahkemelerinde çözüme kavuşturulmuş olayların sicil defterlerine kayıt tutulması ile yazıya geçirilmiştir. Bu çalışmaya konu olan eser“85 numaralı Kütahya'nın Şer'iyye sicili”nin aslı Ankara'da Milli Kütüphanede bulunmakta olup 88 sayfa 46 poz (varak)'dan oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
It is a small Anatolian city located in the Central Anatolian part of the Aegean Region. In this study, the transcription of Kütahya's 85 Şer'iyye Registry was made. Şer'iyye registers are one of the primary sources that can be used for Ottoman socio-economic and cultural history studies. This study, which allows us to see very well the spirit of the period, the living conditions, the income level, the lifestyle, the family structure and the perception of the justice of the period, was a study that reflected the interaction of the central authority with the provinces and the perspective of the region. Kütahya, which was the last period of the Ottoman Empire and the Anatolian city in this period and which was the sanjak of the prince and the Anatolian beylerbey, is one of the important Anatolian cities of the Ottoman Empire. In this study, the transcription and evaluation of the Şer'iyye Registry No.85 of Kütahya were discussed. These book records covering the Hijri 1299-1302 years were written down by keeping records in the registry books of the events that were resolved in the judicial courts of 1882 and 1885. The work that is the subject of this study is the original of“Şer'iyye registry of Kütahya number 85”is in the National Library in Ankara and consists of 88 pages and 46 poses (leafs).