İnfraorbital foramen, kanal ve sulkusun morfolojik özelliklerinin ve komşu anatomik yapılar ile ilişkisinin konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ile retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of morphological properties of infraorbital foramen, canal and sulcus and their relationship with adjacent anatomical structures using conical beam computed tomography
- Tez No: 672007
- Danışmanlar: PROF. DR. SEBAHAT GÖRGÜN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: İnfraorbital foramen, İnfraorbital kanal, İnfraorbital sulkus, Infraorbital foramen, Infraorbital canal, Infraorbital sulcus
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Tez çalışmamızın amacı, infraorbital foramen, kanal ve sulkusun morfolojik özelliklerini ve çevre anatomik yapılar ile ilişkisini konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) ile değerlendirmektir. Çalışmamıza 80 hastaya (40 kadın ve 40 erkek) ait KIBT görüntüleri dahil edildi. İnfraorbital foramenin vertikal çapı ortalama 3,53 ± 0,56 mm, horizontal çapı ortalama 3,42 ± 0,61 mm, infraorbital foramenin orta hatta, infraorbital marjine ve lateral nazal duvara olan uzaklıkları sırasıyla ortalama 23,74 ± 1,96 mm, 6,89 ± 1,81 mm, 10,66 ± 2,49 mm, infraorbital kanal uzunluğu ortalama 20,83 ± 4,78 mm, infraorbital sulkus uzunluğu ortalama 6,56 ± 4,73 mm, infraorbital kanal ve sulkus toplam uzunluğu ortalama 27,41 ± 1,89 mm olarak bulundu. Aksesuar infraorbital foramene %6,3 oranında rastlandı. İnfraorbital foramenin %50 oranı ile en sık birinci premolar ile aynı vertikal rehber çizgide olduğunu gözlemlendi. Tip 1 infraorbital kanal ve sulkus kompleksinin (infraorbital sulkus uzunluğu, infraorbital kanal ve sulkus kompleksinin toplam uzunluğunun 1/3' den kısa) %68,8 oranı ile en sık görülen tip olduğunu tespit edildi. İnfraorbital foramenin anatomik lokalizasyonun bilinmesi, uygulanacak anestezik işlemlere yol göstermesi ve maksillofasiyal cerrahi işlemler sırasında gelişebilecek komplikasyon riskinin azaltılması açısından önemlidir. Bu çalışma, infraorbital foramen, kanal ve sulkusun morfolojisi ile ilgili literatüre katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of our thesis is to evaluate the morphological features of the infraorbital foramen, canal and sulcus and their relationship with the surrounding anatomical structures using cone-beam computed tomography (CBCT). CBCT images of 80 patients (40 females and 40 males) were included in our study. The average vertical and horizontal diameter of the infraorbital foramen were found as 3.53 ± 0.56 mm and 3.42 ± 0.61 mm, respectively. The average distances of the infraorbital foramina to the midline, infraorbital border and lateral nasal wall were 23.74 ± 1.96 mm, 6.89 ± 1.81 mm and 10.66 ± 2.49 mm, respectively. The average infraorbital canal length, sulcus length and total length were 20.83 ± 4.78 mm, 6.56 ± 4.73 mm and 27.41 ± 1.89 mm, respectively. The incidence of accessory infraorbital foramen was 6.3 %. The infraorbital foramen was observed in the same vertical guide line with the first premolar most frequently with a rate of 50%. Type 1 infraorbital canal and sulcus complex (infraorbital sulcus length, infraorbital canal and sulcus complex's total length less than 1/3) was found to be the most common type with a rate of 68.8%. It is important to know the anatomical location of the infraorbital foramen in terms of guiding the anesthetic procedures to be applied and reducing the risk of complications that may develop during maxillofacial surgical procedures. This study contributes to the literatüre on the morphology of the infraorbital foramen, canal and sulcus.