1924 Anayasası ve sosyal hayatta meydana getirdiği değişim-dönüşüm (1924-1938)
The change and transformation in social life caused by the 1924 Constitution (1924-1938)
  1. Tez No: 672008
  2. Yazar: EŞE ÇAĞLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURAN AKKOYUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Anayasa, Kanun, Atatürk, Sosyal Hayat, Değişim, Dönüşüm, Constitution, Law, Atatürk, Social Life, Change, Transformation
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Hukuk kuralları, insanoğlunun yeryüzündeki varlığından itibaren dünya düzeni içerisinde mevcudiyetini korumuş ve tarihi süreç itibari ile gelişimini sürdürmüştür. Toplumların bir arada yaşama serüveni ve nihayetinde devletlerin meydana gelmesi, toplumları bir arada tutan hukuk kurallarını, sistemli bir hale getirmiştir. Devletlerin kabul ettikleri yönetim modelleri, hukuk kurallarının düzenleyicisi olmuştur. Öyle ki halka dayalı yönetim modellerinin dünya üzerinde kabul görmeye başlaması ile hukuk alanında anayasal düzene geçilmiştir. Anayasa; bir devletin temel yapısını, yönetim şeklini, devletin temel organlarını, bunların birbirleri ile olan ilişkilerini, devlet iktidarının el değiştirmesini, kişilerin devlete ve devletin de kişilere karşı hak ve görevlerini düzenleyen ve güvence altına alan en üst düzey hukuk kuralıdır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti için anayasal sürece geçiş, Osmanlı Devleti'nin son yıllarında başlamış ve Milli Mücadele sürecinde kabul edilen 1921 Anayasası ile gelişim göstererek, 1924 Anayasası ile tamamı ile anayasal düzene geçilmiştir. 1924 Anayasası ve akabinde, Cumhuriyet rejiminin tüm getirilerinin devletin sistemlerine yerleştirilmesi süreci başlamıştır. Konumuz gereği ele alacağımız 1924-1938 yılları arasında 1924 Anayasasının içeriği gereği, sosyal hayatı düzenleyen ve yenileyen gelişmeler söz konusu olmuş ve günümüz Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin toplumsal işleyişinin temelleri atılmıştır. Böylelikle 1924 Anayasası, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin tarihi süreçte idame ettireceği yapısal, sosyo-kültürel ve ekonomik değişim ve dönüşümlerin yasal dayanağı olmuştur.
Özet (Çeviri)
The provisions of law have preserved their existence in the world order since the existence of humanity on earth and has continued to develop as of the historical process. The adventure of societies living together and eventually the emergence of states systematized the rules of law that hold societies together. The government models adopted by the states have become the regulators of the legal rules. So much so that with the acceptance of public-based management models in the world, constitutional order in the field of law has been adopted. Constitution is the highest level of rule of law that regulates and guarantees the basic structure of a state, the form of administration, the government bodies, their relations with each other, the transfer of state power, the rights and duties of individuals against the state and the state against individuals. As long as the Republic of Turkey for constitutional transition, which began in the final years of the Ottoman Empire and the National Struggle showing the process of development adopted by the 1921 Constitution, the 1924 Constitution was adopted by all the constitutional order. The 1924 Constitution and subsequently, the process of placing all the benefits of the Republic regime into the state systems began. Our topic we'll discuss in the years 1924-1938 due to the content of the 1924 Constitution should regulate social life and renewing developments and been said today the foundations of the Republic of Turkey's social functioning was laid. Thus, the 1924 Constitution, the Republic of Turkey will sustain the historical process of structural, it has been the legal basis of the socio-cultural and economic change and transformation.