Duygusal zekanın çalışan mesleki bağlılığına ve performansına etkisi: Çağrı merkezi örneği
The effect of emotional intelligence on employee professional commintment and employee performance: Call center example
- Tez No: 672024
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEVRA BEDRİYE BAKER ARAPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Zekâ, Mesleki Bağlılık, Performans, Çağrı Merkezi, Emotional Intelligence, Professional Commitment, Performance, Call Center
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırma ile duygusal zekânın mesleki bağlılığa olan etkisinin ve duygusal zekânın performansa olan etkisinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Araştırma verileri çağrı merkezi personellerine yapılarak elde edilmiştir. Kalabalık çalışan bulundurma zorunluluğu olan şirketlerde oldukça önemli olan duygusal zekâ kavramının bu doğrultuda tespiti için bu çalışma; çağrı merkezi çalışanlarına yapılıp, 350 çalışana ve onların yöneticilerine ulaşılmıştır. Veri analizi için SPSS istatistik programı kullanılmıştır. Demografik ve mesleki verilerin elde edilmesi için frekans analizi uygulanmıştır. Daha sonra ölçek güvenilirliği testi yapılmıştır. Sonrasında alt dallar için faktör analizi yapılmıştır. Son olarak çalışmanın asıl amacı olan boyutlar arasındaki ilişkinin tespiti için regresyon analizi yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda duygusal zekânın; üç alt dalından biri olan 'iyimserlik' haricinde, hem çalışan mesleki bağlılığına hem de performansına etkisi olduğu tespit edilmiştir. Bu durum; duygusal zekânın çalışma hayatına etkili olduğu kanısını doğrular niteliktedir.
Özet (Çeviri)
With this research, it was aimed to determine the effect of emotional intelligence on professional commitment and the effect of emotional intelligence on performance. Research data were obtained by conducting the call center personnel. In order to determine the concept of emotional intelligence, which is very important in companies that have large employees, this study; call center employees, 350 employees and their managers were reached. SPSS statistics program was used for data analysis. Frequency analysis was applied to obtain demographic and professional data. Then, scale reliability test was conducted. Afterwards, factor analysis was made for sub-branches. Finally, regression analysis was conducted to determine the relationship between dimensions, which is the main purpose of the study. As a result of the research, except for“optimism”, which is one of the three sub-branches of emotional intelligence; emotional intelligence has been found to have an impact on both employee professional commitment and performance. This result confirms that emotional intelligence is effective in work life.