Okul yöneticilerinin stres kaynaklarının örgütsel çatışma yönetim stillerine etkisi: Okul yöneticilerine yönelik bir araştırma
Organizational stress sources of school administrators effects on conflict management styles: The research for school managers
  1. Tez No: 672047
  2. Yazar: SİNEM AĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE NECLA KELEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çatışma, Stres, Okul Yöneticisi, Çatışma Yönetimi, Conflict, Stress, School Principal, Conflict Management
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışma okul yöneticilerinin stres kaynaklarının örgütsel çatışma yönetim stillerine etkisinin incelenmesi konusunu ele almaktadır. Araştırma 2019-2020 öğretim yılı bahar döneminde Ankara ili merkez ilçelerinde 150 özel okulun yöneticisi ile yapılmıştır. Araştırmada nicel araştırma yaklaşımına ilişkin genel tarama modellerinden biri olan ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Bu amaçla, araştırmanın verileri Mayerson'un Stres Kaynağı Ölçeği ve Rahim'in Organizational Conflict Inventory-II (ROCI-II) (Örgütsel Çatışma Ölçeği) ile toplanmıştır. Veriler araştırmacı tarafından araştırmaya katılan öğretmen ve yöneticilere yüz yüze ve online konferans ortamında bir araya gelinerek toplanmıştır. Elde edilen veriler analizi için betimsel istatistiksel tekniklerin yanında, bağımsız gruplarda t testi, ANOVA testleri ve regresyon testi ile kullanılmıştır. Çalışmada elde edilen veriler Windows için verilerin analizi SPSS 21 programı ile analiz edilmiştir. Çalışma nihayetinde okul yöneticilerinin çatışma yönetim stillerinin stres kaynakları ile ilgili sonuçlarda; stres kaynaklarının bütünleştirme stiline etkisi arasında anlamlı ilişki saptanamazken; stres kaynaklarının ödün verme stiline ve hükmetme stiline etkisi arasında anlamlı ilişki saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study discusses the impact of school administrators' stress sources on management styles in organizational conflicts. The research was conducted in the spring semester of the 2019-2020 academic year with the administrator of 150 special schools in the central districts of Ankara province. In the study, one of the general screening models related to quantitative research approach, the relationship screening model was used. For this purpose, the data of the research were collected with Mayerson's Stress Source Scale and Rahim's Organizational Conflict Inventory-II (ROCI-II). The data were collected by the researcher to the teachers and administrators who participated in the research face-to-face and online conference environment. The data obtained were used with t-test, ANOVA tests and regression test in independent groups in addition to dethralal statistical techniques for analysis. The data obtained in the study were analyzed with SPSS 21 program analysis of data for Windows. The study ultimately found that school administrators' conflict management styles were related to stress sources; while no significant relationship can be determined between the effect of stress sources on the integration style; a significant relationship was found between the effect of stress sources on the compromise style and the dominating style.