Dangling bodies: Post-Katrina New Orleans writing
Tutunamayan bedenler: Katrina sonrası New Orleans yazını
  1. Tez No: 672133
  2. Yazar: EDA YÜCE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YONCA DENİZARSLANI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Çevresel Ayrımcılık, New Orleans, Katrina Kasırgası sonrası New Orleans Yazını, Environmental Racism, New Orleans, Post-Katrina New Orleans Writing
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Doğa ve insan birbirinden ayrılamayan bir bütündür ve aradaki etkileşimin canlıların ve çevrenin üzerindeki etkisi büyüktür.“Çevresel Ayrımcılık”da bu etkileşim sonucu ortaya çıkan olgulardan biridir. Benjamin Chavis tarafından ortaya atılan bu terim, Amerika Birleşik Devletleri'nde ana-akım siyasi gücün ekonomik çıkar odaklı politikaları bağlamında etnik mekânların eşitsiz kullanımı ile birlikte belli bölgelerde yaşayan etnik kökenli düşük gelirli insanların ve bu mekâna ait toprağın sağlığının göz ardı edilmesi anlamlarına gelmektedir. Böylece, ABD'nin düşük gelirli ve etnik nüfusunun yoğun olduğu bölgeleri bu ayrımcılığa maruz kalmıştır. Doğal kaynakları ve endüstriyel üretim alanlarındaki stratejik konumu ile New Orleans şehri de bu bölgelerden biridir. Bunun yanı sıra, bölgenin çok-kültürlülüğü ve çok katmanlı ırksal yapısı, New Orleans'ı günümüze dek ana-akım siyasi gücün karşısında öteki konumunda tutmuş başlıca unsurlardır. Bu bağlamda, New Orleans şehri ABD'de çevresel ayrımcılığın en yoğun hissedildiği bölgelerden biri olmuştur. Çevresel ayrımcılığın bölgede yaratmış olduğu dengesiz kentsel ve doğal koşullar Katrina Kasırgası'nın yıkıcılığının şiddetini arttırmış ve New Orleans 2005'te gerçekleşen bu doğal felaketten büyük hasar almıştır. Şehir artık birçok zehirli atığın ve molozların barındığı bir mekâna dönüşmüştür. Çevresel ayrımcılığın da bu doğal felaketin yıkıcılığını arttırdığı net şekilde gözlemlenen şehirde ve New Orleans halkında yeni travmalar oluşturmuştur. Kasırga sonrası şehrin fiziki koşullarıyla beraber toplumsal ve kültürel yaşantısında görülen bu yeni travmalar, Katrina Kasırgası sonrası New Orleans yazınında da yerini alırken mekân ve beden algısı konusunda yeni temsiler ortaya çıkarmıştır. Bu bilgiler doğrultusunda, bu tez Christine Wiltz'in“Night Taxi,”Ace Atkins' in“Angola South,”Jeri Cain Rossi' nin“And Hell Walked In,”Julie Smith' in“Loot”ve Maureen Tan' ın“Muddy Pond”öyküleri incelemeyi ve bu yeni temsilleri ele almayı amaçlamıştır.
Özet (Çeviri)
Nature and human beings are inseparable from each other and their interaction has myriad effects on the living and environmental conditions. Due to today's environmental crisis, this human-nature relationship has been inspiring contemporary studies focusing on various socio-economic and political aspects of environmentalism. Thus, regarding this shift in academic perspective, the term“Environmental Racism”has remarkably changed the focus of this area of study, for it has brought about a new emphasis on the unequal and unhealthy distribution of natural and urban environment based on class and race discrimination in the United States. The term, which was initially coined by Benjamin Chavis, asserted the unequal and profit-based distribution and regulation of environments populated by ethnic and low-income citizens. This disparity is obvious especially with New Orleans, which has a geostrategic importance in terms of its natural sources and industrial production. In addition to the defects of industrial consumption of its natural sources, which created an unequal distribution of land, the city's multicultural structure and multi-layered race relations have also been a factor behind its subjection to unequal regulations based on class and race codes. Hence, the destructiveness of Hurricane Katrina could not be prevented in 2005 and the city took great damages from the havoc. After the disaster, the city turned into a desolate place where there were high degrees of toxicity and debris. Those actions, which can be considered in the frame of environmental racism, created new social traumas for the survivors. These traumas have been depicted in post-Katrina New Orleans writing, providing new notions about the sense of place and body in the regional culture. The aim of this dissertation is to analyze these new notions by giving examples from Christine Wiltz's“Night Taxi,”Ace Atkins'“Angola South,”Jeri Cain Rossi's“And Hell Walked In,”Julie Smith's“Loot”and Maureen Tan's“Muddy Pond.”