Uyku resimleri
Sleep pictures
- Tez No: 672275
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLI IŞIKSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Uyku, rüya, bilinç, çocukluk, Sleep, dream, home, consciousness, childhood
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Uyku kavramı, bilimsel bulgulardan önce din ve mitolojiyle açıklanmaya çalışılmıştır ama yine de gizemini yitirmemiş ve yüzyıllardır pek çok farklı sanat alanında sanatçıların ilgi odağı olmuştur. Uykunun ayrılmaz parçalarından olan rüya da ona eşlik etmiştir. Uykudaki insan yüzünü ve düşünce oklarını kendisine çevirir. Gündüz bilinci açık, durumu uyanık gözüken ama ayakta uyuyan insan ise ne kendine dönebilir ne de rüyalarına. Uykudayken kişinin bilinci tam kapanmaz ama tam bilinçlilik de söz konusu değildir. Bilinç berrak bir şekilde devreye girdiğinde ise ''uyanıklık'' halinde olan kişi yargılarıyla donatılır. Bu yargılar çocukluktan, yuva dediğimiz ilk öğretilerini, deneyimlerini yaşadığı yerdeyken oluşmaya başlar, ardından insanın kişiliğini oluşturur. O öğretilerle karakteri oluşan kişi ise uykunun zoraki olarak okları kendine yöneltmesi dışında artık kendinin çok farkında değildir. Bu noktada uyku bir başkaldırış göstergesi olarak ortaya çıkar. Kişinin tam uyanıklık ve bilinçli gözüken lakin bir tür bilinçli bilinçsizlik yaşadığı anlarına karşın; sözde uykuda gözüken ama bir tür uyanıklık hali olan, bir varoluş pozisyonu doğar. İnsanın varoluş kaygısı, uyurken sergilediği tavırla sembolize edilir, uyanık dünyada gün yüzüne çıkartılmaz. Bu çerçevede süreç içerisinde üretilen çalışmalardaki uyuyan bedenler, pek çok yargının bittiği noktada kendi içine döner, gerçeklikten uzaklaşarak rüyalarına yüzünü çevirir. Bu tezin amacı uyuyan bedenleri resmederek; uyku, rüya, bilinç, özne-nesne gibi kavramları çözümlemektir. Bireyin iç dünyasının haritasını düşler ekseninde anlatmaktır. Jung'un kolektif bilinç olgusunun bir uzantısı olarak yaratılan 'kolektif uyku' kavramı irdelenecektir. İnsanın kendi iç dünyasını tanımlayan bu kavramları açıklayarak, sanat alanından ve ona yardımcı alanlardan yapılacak olan araştırmaların eşliğinde; bireyin uyku, rüya gibi kavramlarla diğer bir yanının ortaya çıkarılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of sleep was tried to be explained with religion and mythology before scientific findings, but it still has not lost its mystery and has been the focus of attention of artists in many different art fields for centuries. The dream, which is an integral part of sleep, accompanied it. The sleeper turns his face and the arrows of thought towards himself. A person who is conscious during the day and whose condition seems awake, but who sleeps standing up, cannot return to himself or to his dreams. While asleep, one's consciousness is not completely closed, but there is no full consciousness either. When consciousness comes into play clearly, the person who is in the“vigilant”state is equipped with judgments. These judgments begin to form from childhood, in the place where he lived his first teachings and experiences, which we call home, and then form the personality of a person. The person whose character is formed by those teachings is no longer very aware of himself, except that sleep forces the arrows towards himself. At this point, sleep emerges as a sign of rebellion. Despite the moments when the person appears to be fully awake and conscious, but experiences a kind of conscious unconsciousness; A position of existence is born, which appears to be supposedly asleep but is a kind of waking state. Man's existential anxiety is symbolized by the attitude he displays while sleeping, and is not brought to light in the waking world. In this framework, the sleeping bodies in the works produced in the process turn into themselves at the point where many judgments end, turn away from reality and turn their faces towards their dreams. The aim of this thesis is by painting sleeping bodies; to analyze concepts such as sleep, dream, consciousness, subject-object. It is to describe the map of the inner world of the individual on the axis of dreams. The concept of 'collective sleep', which was created as an extension of Jung's collective consciousness phenomenon, will be examined. By explaining these concepts that define one's own inner world, accompanied by research from the field iii of art and its auxiliary fields; It is aimed to reveal another side of the individual with concepts such as sleep and dream.