Bilişim sistemine girme suçu (TCK m.243)
Access to data processing system crime (Law nr. 5237 art. 243)
  1. Tez No: 672296
  2. Yazar: SAMİ KABADAYI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHARREM ÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişim, veri, bilişim sistemleri, bilişim suçları, siber suçlar, bilişim sistemine girme suçu, yetkisiz erişim, veri nakli, veri nakillerini izleme suçu, TCK m. 243, Data Processing, data, Data Processing Systems, Offenses in the Field of Data Processing Systems, cybercrime, Crime Of Accessing To Data Processing System, unauthorized access, data transfer, The Crime Of Monitoring Data Transfers, Turkish Penal Code Art. 243
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu tezin konusunu; 5237 Sayılı TCK ile mevzuatımızda ilk kez düzenlenen“Bilişim sistemine girme suçu”ile 2016 yılında 243. Maddeye eklenen 4. Fıkra ile kaleme alınan ve bağımsız bir suç tipi olan Bilişim Sistemleri İçindeki veya Arasındaki Veri Nakillerini İzleme Suçu oluşturmaktadır. Tezin ilk bölümünde; her iki suçun da kanuni düzenlemesinde yer alan teknik terimler açıklanmış ve bilişim suçlarının tanımı ile tarihsel gelişimine yer verilmiştir. Ardından ulusal ve uluslararası mevzuatlardaki bilişim suçları incelenmiş, bilişim suçlarını işleyen failler ile faillerin kullandığı teknik yöntemler ele alınmıştır. İkinci bölümde ise her iki suç tipinin de unsurları tartışılmış, bu suç tiplerinin özel görünüş şekilleri, failler için belirlenecek cezayı etkileyen haller, yaptırım ile soruşturma ve kovuşturmaya ilişkin hususlar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis is the Crime Of Accessing To Data Processing System, which was regulated for the first time in our legislation with the Turkish Penal Code No.5237 and an independent type of crime, the Crime Of Monitoring Data Transfers In Or Between Data Processing Systems, which is regulated with the 4th paragraph added to Article 243 in 2016. In the first part of this study; the technical terms partaking in the legal regulation of both crimes are explained, and the definition and historical development of cyber crimes are expounded. Subsequently, cyber crimes in national and international legislation are examined and perpetrators of cyber crimes and technical methods used by perpetrators are discussed. In the second part, the elements of both types of crimes are discussed, and finally the special appearance of these types of crimes, the conditions affecting the punishment to be determined for the perpetrators, the issues related to the sanction, investigation and prosecution related matters are evaluated.