Probleme dayalı öğrenme yaklaşımının etkililiği: Bir meta-analiz çalışması
Effectiveness of the problem-based learning approach: A meta-analysis study
- Tez No: 672388
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA ÇAKAR ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Akademik Başarı, Meta-analiz, Probleme Dayalı Öğrenme (PDÖ) Yaklaşımı, Tutum, Academic Achievement, Attitude, Meta-Analysis, Problem-Based Learning (PBL) Approach
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmanın amacı, probleme dayalı öğrenme (PDÖ) yaklaşımının öğrencilerin akademik başarıları ve derse yönelik tutumları üzerindeki etkisini meta-analiz yöntemiyle belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda yurt içinde ve yurt dışında yayımlanmış çalışmalara yönelik alanyazın taraması yapılmıştır. 2010-2020 yılları arasında yayımlanmış, meta-analiz çalışmasına dâhil edilme kriterlerine, araştırma problemine uygun ve yeterli istatistiksel verilere sahip yüksek lisans tezi, doktora tezi ve makaleler çeşitli ulusal ve uluslararası veri tabanlarından taranarak incelenmiştir. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından dâhil etme kriterlerine uygun olarak hazırlanmış bir kodlama formu kullanılmıştır. Alanyazın taraması sonucunda akademik başarı ile ilgili 77 adet çalışmanın, derse yönelik tutum ile ilgili 30 adet çalışmanın dâhil etme kriterlerini karşıladığı belirlenmiştir. Yapılan araştırmanın bağımlı değişkenleri PDÖ yaklaşımının akademik başarı ve derse yönelik tutum üzerindeki etki büyüklükleri; bağımsız değişkenleri ise öğrenim düzeyi ve yayın türü olarak belirlenmiştir. Verilerin analizinde, çalışmaların etki büyüklükleri ve genel etki büyüklüğünü hesaplayabilmek için Comprehensive Meta Analysis v3.0 (CMA) İstatistiksel Paket Programı kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, PDÖ yaklaşımının akademik başarı üzerinde olumlu ve geniş düzeyde (ES=0,979) bir etkiye sahip olduğu; derse yönelik tutum üzerinde olumlu ve düşük düzeyde (ES=0,426) bir etkiye sahip olduğu bulunmuştur. Ayrıca PDÖ yaklaşımının akademik başarı ve derse yönelik tutum üzerindeki etki büyüklüğü değerleri öğrenim düzeyi ve yayın türüne göre karşılaştırılmıştır. PDÖ yaklaşımının akademik başarı ve derse yönelik tutum üzerindeki etki büyüklüğü değerlerinin öğrenim düzeyi ve yayın türüne göre farklılaşmadığı belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda uygulamaya ve araştırmaya yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of the current study is to determine the effect of the problem-based learning (PBL) approach on students' academic achievement and attitudes towards the course through the meta-analysis method. To this end, a literature review of national and international studies was made. Master's theses, doctoral theses and articles published in the period between 2010 and 2020, meeting the criteria of inclusion in a meta-analysis study and having the adequate statistical data were found from national and international data bases and then analyzed. In the collection of the data, a coding form prepared by the researcher in line with the criteria of inclusion was used. As a result of the literature review, it was concluded that a total of 77 studies on academic achievement and 30 studies on attitudes towards the course met the criteria of inclusion. The dependent variables of the current study are the effect sizes of the PBL approach on academic achievement and attitudes towards the course and the independent variables are grade level and type of publication. In the analysis of the collected data, Comprehensive Meta Analysis v3.0 (CMA) statistical program package was used to calculate the effect sizes of the studies and the general effect size. According to the results of the study, the PBL method has a positive and large effect (ES=0.979) on academic achievement and has a positive and small effect (ES=0.426) on attitudes towards the course. Moreover, the effect size values of the PBL approach on academic achievement and attitudes towards the course were compared according to grade level and type of publication. The effect size values of the PBL approach on academic achievement and attitudes towards the course were found to be not varying depending on grade level and type of publication. In light of the obtained findings, suggestions were made for practice and research.