Gastronomi turizmine sokak lezzetlerinin etkileri 'İstanbul Avrupa Yakası örneği'
- Tez No: 672393
- Danışmanlar: PROF. DR. NÜZHET KAHRAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm, Gastronomy and Culinary Arts, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Gastronomi Turizmi, İstanbul, Sokak Lezzetleri, Tourism, Gastronomy Tourism, Istanbul, Street Flavors
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dünyası Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Turizm, birçok dalı içinde bulunduran bir sektördür. Gastronomi, turizm sektöründe sürekli merak uyandıran bir yiyecek, içecek kültürü olarak bilinmektedir. Gastronomi turizmi ise diğer turizmlerden farklı olarak, lezzet odaklı seyahatlerdir. Bu seyahatlerden bazıları o yiyecekleri deneyimlemek için bazıları ise yiyeceklerin satıldığı mağazaları keşfetmek, yemek festivallerini deneyimlemek için yapılmaktadır. Sokak lezzetlerinin çekiciliği tüm dünyada herkes tarafından kabul görmüş ve tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Her ülkenin kendine özgü bir mutfağı olduğu bilinmekte ve sokak lezzetlerinde de farklılaşmalar vardır. Bu lezzetlerin farklılıkları; yapılışları, sunumları ve tatlarının olmasından dolayı gastronomi turizmini etkilemektedir. Ülkemizde, İstanbul en fazla turist ziyareti yapılan şehirlerden biridir. Bu araştırma, sokak lezzetlerinin gastronomi turizmi üzerindeki etkilerini geliştirmek ve iyileştirmek için yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Tourism is a sector that includes many branches. Gastronomy is known as a food and beverage culture that is a constant wonder in the tourism sector. Gastronomy tourism, on the other hand, is flavor-oriented travels, unlike other tourism. Some of these trips are made to experience those foods, some to explore the stores where food is sold and to experience food festivals. The attractiveness of street flavors has been accepted by everyone around the world, and its history dates back to ancient times. Each country is known to have a unique cuisine, and there are variations in street flavors. The differences of these flavors; It affects the gastronomy tourism because of their preparation, presentation and taste. In our country, Istanbul is one of the cities with the highest number of tourist visits. This research has been conducted to develop and improve the effects of street flavors on gastronomic tourism.