Sakarya ili bağlamında sokak lezzetlerinin gastronomi açısından değerlendirilmesi
Evaluation of street flavors in Sakarya province in terms of gastronomy
  1. Tez No: 756922
  2. Yazar: GÜNAY HASDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELÇİN NOYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
  6. Anahtar Kelimeler: sokak lezzetleri, sokak yemekleri, gastronomik ürün, türk sokak yemekleri, gastronomi, sakarya sokak lezzetleri, street flavors, street food, gastronomic product, turkish street food, gastronomy, sakarya street flavors
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İSTANBUL TOPKAPI ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Sokak lezzetleri, çekiciliği ile dünyaca kabul görmüş, son yıllarda özellikle kentsel ortamlarda ilginin arttığı, tarihi çok eskilere dayanan bir olgudur. Ülke mutfaklarının kendine özgü olması yanında sokak lezzetleri açısından da farklılıkları bulunmaktadır. Bölgenin iklim şartları, tarım ürünlerinin çeşitliliği, demografik yapı, yerel kültürler ve alışkanlıklar yemek kültürünü etkileyen unsurlardan bazılarıdır. Sokak yemekleri de yemek kültürünün ayrılmaz bir parçasıdır. Bu çalışmanın yapılması ile tüketicilerin sokak lezzetleri tercihlerinin değerlendirilmesi ve konuyla ilgili bilgi birikimine katkı sağlanması, çeşitli etkenler yolu ile çeşitlenmiş mutfak kültürü ve bu kültür içinde yer alan sokak lezzetlerinin tüketici tercihlerinin ortaya konulması amaçlanmaktadır. Çalışmaya Sakarya'da yaşayan toplam 338 ön lisans ve lisans öğrencisi katılmıştır. Elde edilen veriler istatistiksel açıdan incelenerek ve oluşturulan hipotezler test edilmiştir. Sokak yiyeceklerinin hijyen ve otantikliğine ilişkin algı puanları açısından cinsiyete göre anlamlı farklılık göstermezken gıda kalitesi, hizmet kalitesi ve fiyat uygunluğu açısından cinsiyete göre anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Sokak yiyeceklerine yönelik algı puanlarının medeni durum, yaş grupları, aylık gelir ve ikamete göre anlamlı farklılık göstermediği bulunmuştur. Oluşturulan hipotezler ve elde edilen bulgular doğrultusunda konuya dahil olan sokak satıcıları ve yerel yönetimlere ve ilerleyen zamanlarda bu konuyu araştıracak araştırmacılara önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Street food is a phenomenon, which its history dates back to ancient times, has been recognized worldwide with its attractiveness and its interest has increased especially in urban environments in recent years. In addition to being unique to cuisines of countries, there are also differences in terms of street flavors. The climatic conditions of the region, the diversity of agricultural products, demographic structure, local cultures and habits are some of the factors that affect the food culture. Street food is also an integral part of the food culture. With this study, it is aimed to evaluate the street taste preferences of the consumers and to contribute to the literature with the knowledge on the subject and also reveal the diversified culinary culture through various factors and the consumer preferences of the street flavors in this culture. A total of 338 associate degree and undergraduate students living in Sakarya participated in the study. The obtained data were analyzed statistically, and the hypotheses created were tested. It has been determined that while there is no significant difference according to gender in terms of the perception scores of the hygiene and authenticity of the street food, there is a significant difference according to the gender in terms of food quality, service quality and price appropriateness. It was found that perception scores for street food did not differ significantly according to marital status, age groups, monthly income and residence. In line with the hypotheses created and the findings obtained, suggestions were made to the street vendors and local authorities involved in the subject and to the researchers who will investigate this issue in the future.