Obez hastalarda karaciğer yağlanmasının ve fibrozisinin fibroscan ilenoninvaziv olarak değerlendirilmesi
- Tez No: 672397
- Danışmanlar: PROF. YUSUF YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: nonalkolik yağlı karaciğer hastalığı, obezite, metabolik sendrom, nonalcholic fatty liver disease, obesity, metabolic syndrome
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gastroenteroloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
ÖZET Giriş ve Amaç: NAYKH (Nonalkolik yağlı karaciğer hastalığı), dünya çapında en sık görülen kronik karaciğer hastalığıdır. Metabolik sendrom ve obezite NAYKH için en önemli risk faktörlerini oluşturmaktadır. Obezite prevelansındaki artışla beraber NAYKH prevelansındaki artış paralellik göstermektedir. Fibroscan (transient elastografi) ise karaciğer yağlanmasını ve fibrozisini değerlendiren noninvaziv bir tanı yöntemidir. Bu çalışmayla obez hastalarda karaciğer yağlanması ve fibrozis sıklığını noninvaziv bir yöntem olan fibroscan ile belirlemeyi planladık. Gereç ve Yöntem: Marmara Üniversitesi İç Hastalıkları polikliniklerine başvuran daha önce karaciğer yağlanması olduğu bilinmeyen beden kitle indeksi ≥30 kg/m² 126 hastanın (n=126) klinik, antropometrik ve laboratuvar verileri toplandı. Hastaların transient elastografi yöntemi kullanılarak yağlanma açısından CAP (Controlled Attenuation Parameter), fibrozis açısından LSM (Liver Stiffness Mesaurement) ölçümleri yapıldı. Kronik karaciğer hastalığı, Cushing Hastalığı, erkeklerde >30 gr/gün ve kadınlarda >20 gr/gün alkol kullanımı, malignite öyküsü, steatojenik ilaç kullanımı olan kişiler çalışmaya alınmadı. Çalışmaya alınan hastaların beden kitle indeksi median 38,65 (30,8-61,4) idi. Metabolik sendrom 79 (%65,3) , tip 2 DM 53 (%43,4) oranında mevcuttu. M prob 34 hastada (%27,9), XL prob 88 hastada (%72,1) kullanıldı. Yağlanma için CAP ≥302 dB/m, önemli derecede fibrozis (≥F2), ileri evre fibrozis (≥F3) ve siroz (≥F4) için sırasıyla ≥9,7 kPa ve ≥13,6 kPa kesim değerleri kullanıldı. Literatüre göre farklı kesim değerleri kullanılarak yağlanma ve fibrozis oranları da belirlendi. CAP ve LSM değerleriyle korelasyon gösteren klinik, laboratuvar ve demografik özellikler tespit edildi. Bulgular: CAP değeri ortalama 321,9±47,86 dB/m, LSM median değeri ise 5,3 (1,8-34,3) kPa olarak bulundu. Hastaların %64,7'sinde (n=76) karaciğer yağlanması, %13'ünde (n=17) önemli derecede fibrozis, %6'sında (n=8) ileri evre fibrozis, %3'ünde (n=4) siroz tespit edildi. Çok değişkenli analizlerde yağlanma ile ilişkili bağımsız faktör olarak beden kitle indeksi ve hemoglobin düzeyi, LSM ile ilişkili bağımsız faktör olarak ise yine beden kitle indeksi tespit edildi. Fibroscan ile hastaların %97'sinde (n=122) güvenilir ölçüm elde edildi. (1 hastada ölçüm başarısızlığı, 3 hastada güvenilir olmayan ölçüm) Sonuç: Obez hastalarda nonalkolik yağlı karaciğer hastalığı sık olarak görülmektedir. Beden kitle indeksi arttıkça yağlanma ve fibrozis sıklığı artış göstermektedir. Fibroscan obez hastalarda nonalkolik yağlı karaciğer hastalığını taramada kullanılabilecek noninvaziv bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Bakground and aim: NAFLD (Nonalcoholic fatty liver disease) is the most common chronic liver disease worldwide. Metabolic syndrome and obesity are the most important risk factors for NAFLD. The increase in the prevalence of obesity is parallel with the increase in NAFLD prevalence. Fibroscan (transient elastography), on the other hand, is a noninvasive diagnostic method that evaluates liver steatosis and fibrosis. In this study, we planned to determine the frequency of liver steatosis and fibrosis in obese patients with fibroscan. Methods and Materials: Clinical, anthropometric and laboratory data of 126 patients (n=126) with body mass index ≥30 kg/m² and unknown liver steatosis admitted to Marmara University Internal Medicine outpatient clinics were collected. CAP (Controlled Attenuation Parameter) was measured for steatosis and LSM (Liver Stiffness Mesaurement) was measured for fibrosis by using transient elastography. Patients with chronic liver disease, Cushing's disease, alcohol consumption >30 g/day in men and >20 g/day in women, history of malignancy, steatogenic drug use were not included in the study. The median body mass index of the patients included in the study was 38,65 (30,8-61,4) kg/m². Metabolic syndrome was present in 79 patients (65.3%) and type 2 DM in 53 patients (43,4%). M probe was used in 34 patients (27.9%) and XL probe was used in 88 patients (72.1%). CAP ≥302 dB/m cut-off value for stetosis; ≥9,7 kPa and ≥13.6 kPa cut-off values were used for significant fibrosis (≥F2), advanced fibrosis (≥F3) and cirrhosis (≥F4), respectively. According to the literature, liver steatosis and fibrosis rates were determined by using different cut off values. Clinical, laboratory and demographic characteristics were determined correlating with CAP and LSM values. xii Results: The mean CAP value was 321,9 ± 47,86 dB/m and the median LSM value was 5.3 (1,8-34,3) kPa. Liver steatosis was found in 64,7% patients (n = 76). Significant fibrosis in %13 (n=17), advanced fibrosis in 6% (n = 8) and cirrhosis in 3% (n = 4) were found. In multivariate analyzes, body mass index and hemoglobin levels were determined as independent factors associated with steatosis and body mass index was determined as independent factor associated with LSM. Reliable measurements were obtained with Fibroscan in 97% of the patients (n =122). (Measurement failure in 1 patient, unreliable measurement in 3 patients) Conclusion: NAFLD is common in obese patients. The incidence of steatosis and fibrosis increases with increasing body mass index. Fibroscan is a noninvasive method for screening nonalcoholic fatty liver disease in obese.