Milli Kütüphane 26 HK 1060/1 numarada kayıtlı şiir mecmuasının metni ve Mecmuaların Sistematik Tasnifi Projesi'ne (MESTAP) göre tasnifi
National Library Text of poetry journal registered at 26 HK 1060/1 and its classification according to the Sysyematic Classification of Poetry Magazines Project (MESTAP)
  1. Tez No: 672433
  2. Yazar: FATMA DİREKLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FATİH KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik Türk Edebiyatı, Mecmua, Şiir, MESTAP, Classical Turkish Literature, Magazine, Poetry, MESTAP
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 416
Özet
Mecmua, Arapça“cemʿ”(جمع ) kökünden türemiş olup anlamca“bir araya getirilmiş, derlenen, cem olunmuş”manalarını taşır. Edebiyat terimi olarak ise,“Nazım veya nesir niteliğindeki aynı ya da farklı konulara sahip bir ve birden fazla farklı şairlere ait, derleme halinde yazılmış olan yazma eserlerin bir düzen içinde veya düzensiz bir şekilde bir araya getirilmiş olan eserler bütünü”şeklinde tanımlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Mecmua is derived from the Arabic root“cemʿ”(جمع ) and means“brought together, compiled, made”. As the term of literature, it is defined as“the whole of the manuscripts written in compilation, which are written in a compilation or irregularly gathered together with the same or different subjects in the quality of verse or prose”.