Murad Emrî Efendi Divânı'nda maddi kültür
Material culture in Murad Emrî Efendi's Divân
- Tez No: 672494
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EDA TOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: 19. Yüzyıl, Murad Emrî Efendi, Maddi Kültür, 19th Century, Murad Emrî Efendi, Material Culture
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 412
Özet
Bu çalışma, 19. yüzyıl divân şairlerinden Murad Emrî Efendi'nin Divânı'nda yer alan maddi kültür unsurlarını tespit etmeye ve bu unsurların şair tarafından nasıl işlendiğini incelemeye yönelik bir çalışmadır. Amacımız, Murad Emrî Efendi Divânı'ndaki maddi kültür unsurlarını tespit ederek, divân şairlerinin toplum hayatından ve çevrelerinden kopuk olmadıklarını; bilhassa maddi kültüre ait unsurlara şiirlerinde sıkça yer verdiklerini ortaya koymak ve kadîm şiir geleneğimizin daha iyi anlaşılabilmesine katkı sağlayabilmektir. Çalışmada, Dr. Öğr. Üyesi İbrahim İmran Öztahtalı tarafından hazırlanan,“Ömrünün Sonbaharında Bir Yaban Gülü Bursalı Murad Emrî Efendi ve Divanı”(2017) adlı çalışma esas alınmıştır. Çalışmamıza, Murad Emrî Efendi Divânı'nı baştan sona tarayıp, maddi kültür unsurlarını tespit ederek başladık. Elde ettiğimiz unsurları konularına göre tasnif ettik ve her bir unsuru ilgili tasniflere göre açıkladık. Sonrasında ise bu unsurların şair tarafından nasıl işlendiğini, hangi özelliklerin ön plana çıkarıldığını ortaya koymaya çalıştık. Ele aldığımız unsurların ayrıntılı bir şekilde açıklanması ve yorumlanması hususunda da çeşitli kaynaklardan istifade ettik. Ayrıca kullandığımız veya kullanmadığımız tüm ilgili unsurlara ait örnek beyit veya bentlerin künyelerini, sahayla ilgili diğer araştırma ve çalışmalara katkı sağlayacağı düşüncesiyle dizin bölümünde gösterdik.
Özet (Çeviri)
This study determines the material cultural elements in the Divan of Murad Emrî Efendi, one of the 19th century divan poets, and to examine how these elements were processed by the poetry. Our purpose is to determine the material cultural elements in Murad Emrî Efendi's Divan, and that the divan poets are not detached from the social life and their environment; in particular, to reveal that they frequently included elements of material culture in their poetry and to contribute to a better understanding of our ancient poetry tradition. This study was taken as a basis from the study“Ömrünün Sonbaharında Bir Yaban Gülü Bursalı Murad Emrî Efendi ve Divanı”(2017) prepared by Assoc. Prof. İbrahim İmran Öztahtalı. We started our study by scanning the Divan of Murad Emri Efendi from beginning to end and identifying the material cultural elements. We classified the elements we obtained according to their subjects and explained each element according to the relevant classifications, and then tried to reveal how these elements were processed by the poet and the features that were highlighted. We have also benefited from various sources to explain and interpret the elements we have discussed in detail. Besides, we have indicated the identifiers of the sample strophes or clauses of all the relevant elements, which we use or don't use, in the index section, with the thought that they will contribute to the other survey and studies related to the field.