Total tiroidektomi yapılan hastalarda preoperatif D-vitamini değerinin postoperatif hipokalsemi üzerindeki etkisi
The effect of preoperative vitamin D values on postoperative hypocalcemia in patients undergone total thyroidectomy
  1. Tez No: 672495
  2. Yazar: MANAR MAHDI QANBAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN TEKSÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: D vitamini, hipokalsemi, tiroidektomi
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Hipokalsemi, tiroidektomi ameliyatının sık görülen komplikasyonlarından biridir. D vitamini, kalsiyum homeostazında önemli bir role sahiptir. Çalışmamızda preoperatif D vitamini düzeyinin postoperatif hipokalsemi ile ilişkisini araştırmayı hedefledik. Gereç ve Yöntem: Retrospektif olan bu çalışmaya, merkezimizde 2015- 2019 yılları arasında multinodüler guatr, önemi belirsiz atipi, önemi belirsiz foliküler lezyon ve foliküler neoplazi nedeniyle total tiroidektomi yapılan toplam 899 hasta dahil edildi. Graves hastalığı, böbrek yetmezliği tanısı olan, insidental paratiroidektomi saptanan, daha önce tiroid ameliyatı geçirenler ve preoperatif dönemde kalsiyum veya D vitamini takviyesi alan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Hastalar preoperatif D vitamini değerlerine göre iki gruba ayrıldı. Grup 1 (n=240) ; D vitamini < 10 ng/ml olan hastalar, Grup 2 (n=659) ise D vitamini ≥ 10 ng/ml olanlar olarak oluşturuldu. Her iki gruptaki hastaların demografik özellikleri, preoperatif ve postoperatif laboratuvar değerleri ve hipokalsemi gelişme oranı karşılaştırıldı. Bulgular: Kadın-erkek oranı %76,3-%23,7 olarak izlendi. Ortalama D vitamini değeri 18,94±13,28 ng/ml olarak tespit edildi. Kadınlarda D vitamininin düşük olma oranı, erkeklere göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptandı (p=0,001). Grup 1'de postoperatif hipokalsemi oranı %17,1 ve semptomatik hipokalsemi oranı%6,7 iken, Grup 2'de bu oran sırasıyla %11,2 ve %3,2 olarak saptandı. Her iki grup arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0,020). Hipokalsemik hastalarda, preoperatif D vitamini ortalaması 14,79±9,4 ng/ml saptanmışken, normokalsemik hastalarda 19,12±13,4 ng/ml olarak saptandı ve bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0,026). Sonuç: Çalışmamızda preoperatif D vitamini değerinin total tiroidektomi sonrası gelişen hipokalsemi üzerinde anlamlı ektisi olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Hypocalcemia is one of the common complication of thyroidectomy operation. Vitamin D has an important role in calcium homeostasis. We aimed to analyze the relationship between preoperative vitamin D level and postoperative hypocalcemia. Material and Method: 899 patients who underwent total thyroidectomy due to multinodular goiter, atypia of undetermined significance, follicular lesion and follicular neoplasia in our center between 2015 and 2019 were retrospectively analyzed. Patients with Graves disease, renal failure, insidental parathyroidectomy, those who had undergone thyroid surgery and those who recieved calcium or vitamin d supplementation in the preoperative period were excluded from the study. The patients were divided into two groups, Group 1 (n=240) with preoperative vitamin d