Oğuz Grubu Türk şivelerinde yapım ekleri (Türkiye Türkçesi, Türkmen Türkçesi, Azerbaycan Türkçesi, Gagavuz Türkçesi ve Kaşkay Türkçesi)
Suffixes in the Oghuz Group Turkish (Turkey Turkish, Turkmen Turkish, Azerbaijani Turkish, Gagauz Turkish and Qashqai Turkish)
- Tez No: 672640
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHİTTİN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Oğuzlar, Oğuz Grubu Türk Şiveleri, Yapım Ekleri, Oghuzs, Oghuz Group Turkish Dialects, Suffixes
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Bugün geniş bir coğrafyada konuşulan Türk dilinin birçok lehçe, şive ve ağızları mevcuttur. Türk dilinin tasnifinde Güney-batı grubunda yer alan Oğuz grubu Türk şiveleri, yaygınlık ve konuşur sayısı bakımından Türkçenin en geniş olan grubunu oluşturmaktadır. Türkiye Türkçesi, Türkmen Türkçesi, Azerbaycan Türkçesi, Gagavuz Türkçesi ve Kaşkay Türkçesi Oğuz grubu Türk şiveleri arasında yer almaktadır. Bu çalışmada, adı geçen Oğuz grubu Türk şivelerinde kullanılan isimden isim, isimden fiil, fiilden isim ve fiilden fiil türeten yapım ekleri karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Her ek, şekil ve fonksiyon olarak tanıtıldıktan sonra çeşitli kaynaklardan elde edilen örnekler sıralanmıştır. Böylece, Oğuz grubu Türk şivelerindeki yapım eklerinin benzer ve farklı yönlerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Çalışmada Türkiye Türkçesinde 126, Türkmen Türkçesinde 116, Azerbaycan Türkçesinde 111, Gagavuz Türkçesinde 98 ve Kaşkay Türkçesinde 54 yapım eki şekil, fonksiyon ve kullanımları bakımından incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Turkish language, which is spoken in a wide geography today, has many accents and dialects. In the classification of the Turkish language, the Oghuz group Turkish dialects, which is in the South-western group, constitutes the largest group of Turkish in terms of prevalence and number of speakers. Turkey Turkish, Turkmen Turkish, Azerbaijani Turkish, Gagauz Turkish and Qashqai Turkish is located between Oghuz group Turkish dialects. In this study, noun from noun, verb from noun, noun from verb, and verb from verb suffixes used in the Oghuz group Turkish dialects were examined comparatively. After each suffixes is introduced as a shape and function, examples from various sources are listed. İn this way, it is aimed to reveal the similar and different aspects of the suffixes in the Oguz group Turkish dialects. İn study the suffixes were investigated in terms of shape, function and uses in Turkey Turkish 127, Turkmen Turkish 117, Azerbaijan Turkish 103, Gagauz Turkish 92 and Qashqai Turkish 52.