Yabancı uyruklu ilkokul öğrencileri için Türkçe öğretim programı tasarısı
Curriculum proposal of Turkish course teaching for foreign primary school students
- Tez No: 672642
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİFE DİLEK BOYACI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancı uyruklu ilkokul öğrencileri, İkinci dil olarak Türkçe öğretimi, Öğretim programı tasarısı, İkinci dil olarak Türkçe öğretimi program tasarısı, Foreign primary school students, Teaching Turkish as second language, Curriculum proposal, Curriculum proposal of the Turkish teaching as second language
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 582
Özet
Bu araştırmada Türkçeyi ikinci dil olarak öğrenen yabancı uyruklu ilkokul öğrencilerinin yaşadığı sorunların, Türkçe öğretimindeki mevcut durumun ve öğrenme ihtiyaçlarının belirlenmesi ile bu öğrencilerin dil ihtiyaçlarına ve seviyelerine yönelik kapsamlı ve işlevsel bir Türkçe öğretim programı tasarısının geliştirilmesi amaçlanmıştır. Karma araştırma desenlerinden çok aşamalı karma desene göre yürütülen araştırma; ihtiyaç analizi, geliştirme ve değerlendirme olmak üzere üç aşamada gerçekleştirilmiştir. Keşfedici sıralı karma desen benimsendiği ihtiyaç analizi aşamasında ilk olarak alanyazın taraması gerçekleştirilmiş, daha sonra yabancı uyruklu ilkokul öğrencileri, sınıf öğretmenleri ve alan uzmanları ile yarı yapılandırılmış görüşmeler, araştırmacı günlüğü ve öğrenci ürünleri kapsamında nitel veriler toplanmıştır. Ayrıca öğrencilerin Türkçe dil beceri ve yeterliklerinin belirlenmesi amacıyla dil becerileri ihtiyaçlarını belirleme ölçeği geliştirilerek uygulanmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme ve görüşme formlarından elde edilen veriler, içerik analizi, alanyazın taraması, doküman analizi, araştırmacı günlüğü ve öğrenci ürünlerinden elde edilen nitel veriler ise betimsel analiz yöntemi ile çözümlenmiştir. Araştırmanın nicel verileri kapsamındaki dil becerileri ihtiyaçlarını belirleme ölçeğinden elde edilen veriler ise istatiksel analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Geliştirme ve değerlendirme aşamalarında ise kollektif durum çalışması deseni benimsenmiştir. Geliştirme aşamasında program tasarısının özellikleri alanyazın taraması, doküman analizi ve görüşmeler yoluyla belirlenmeye çalışılmıştır. Değerlendirme aşamasında, tasarının değerlendirilebilmesi amacıyla alan uzmanlarının katılımları ile bir çalıştay düzenlenmiş, alan uzmanlarının ekip çalışması ve uzman görüş formundan elde edilen veriler doğrultusunda program tasarısına gerekli düzeltmeler yapılarak tasarıya son şekli verilmiştir. Araştırmanın aşamalarına göre bulgular elde edilmiş ve bulgulardan hareketle sonuç, tartışma ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the problems, current situation and the needs of the learning of the foreign primary school students who speak Turkish as second language and devoloping comprehensive and functional curriculum proposal of Turkish teaching according to students language needs and proficiency. The study that is designed according to the multiphase mixed design from mixed research methods, was achieved in three stages; needs analysis, development and evaluation stages. In the needs analysis phase, exploratory sequential mixed pattern was designed, first qualitative data were collected within the scope of literature review, semi-structured interviews with foreign primary school students, classroom teachers and field experts, researcher diary and student products. In order to determine the Turkish language skills and competencies of the students, the scale of the determining the language skills needs was developed and applied. While the datas were obtained from the semi-structured interview and interview forms were analyzed by content analysis, the qualitative datas were obtained from literature review, document analysis, researcher diary and student products were analyzed by descriptive analysis method. The quantitative datas were obtained from the scale of determining the language skills needs were analyzed by statistical analysis method. In the phases of the development and evaluation are designed to the collective case study pattern. In the evaluation phase, a workshop was organized with the participation of field experts in order to evaluate the proposal, and the curriculum proposal was finalized by making the necessary corrections in line with the datas were obtained from the teamwork of field experts and the expert opinion form. According to the stages of the study, findings were obtained and based on the findings, results, discussions and suggestions were included.