Halk elinde hayvan ıslahı projesi (Akkaraman) desteklemelerinin etki değerlendirmesi: Niğde ili örneği
The impact assesment of supports for the national sheep and goat breeding project of Turkey (Akkaraman): the case of Niğde province
- Tez No: 672664
 - Danışmanlar: DR. BETÜL GÜRER
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ziraat, Agriculture
 - Anahtar Kelimeler: Koyun yetiştiriciliği, Niğde, eğilim skoru eşleştirme, küçükbaş hayvancılık destekleri, Sheep breeding, Niğde, propensity score matching, small ruminant supports
 - Yıl: 2021
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Hayvansal Üretim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışma ile halk elinde hayvan ıslahı projesi kapsamında Akkaraman koyun ırkı yetiştiren işletmelerde projenin yapısal ve ekonomik etkisini ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırmanın ana materyalini Niğde ili Merkez ve Bor ilçelerinde projeye dahil olan 54 işletme (Niğde Akkaraman 1; 51AKK2011-01 ve Niğde Akkaraman 2; 51AKK2012-02) ve projeye dahil olmayan 54 işletme olmak üzere toplam 108 işletmeden anket yoluyla toplanan birincil veriler oluşturmuştur. Çalışma sonucunda, projeye dahil olan işletmelerde 1 BBHB başına ortalama üretim masrafı 3291.53 TL olup, projeye dahil olmayan işletmelerde ise 4159.39 TL'dir. Projeye dahil olan işletmelerde 1 BBHB başına elde edilen net kar 3568.61 TL, projeye dahil olmayan işletmelerde ise 2108.01 TL olarak bulunmuştur. Proje kapsamında verilen desteklemenin işletmelerde brüt kar ve kuzu ölüm oranı üzerine net etkisini ortaya koymak için“Karşı Olgusal Etki Analizi (Eğilim Skoru Eşleştirmesi)”yönteminden faydalanılmıştır. Ortalama müdahale sonuçlarına (Average Treatment Effect) göre, tüm işletmelerin halk elinde hayvan ıslahı projesi kapsamında olması durumunda elde edilecek brüt karın, işletmelerin hiçbirinin projeye dahil olmaması durumuna göre elde edilecek brüt kardan 6209.13 TL daha fazla olacağı ve kuzu ölüm oranının ise %3.47 daha az olacağı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was aimed to reveal the structural and economic impact of the national sheep and goat breeding project in the Akkaraman sheep breeding farms. The main material of the study consisted of the primary data collected in through questionnaires from totally 108 farms, including 54 farms participated to project and 54 farms not participated to project in the Central and Bor districts of Niğde province. As a result of the study, the average production cost per one AU in the farms participated to the project was found as 3291.53 TL, and in the farms not participated to the project was found as 4159.39 TL. Net profit per one AU in the farms participated to the project was found as 3568.61 TL, and 2108.01 TL for the the farms not participated to the project. The“Counterfactual Impact Analysis (Propensity Score Matching)”method was used to reveal the net effect of the support provided within the scope of the project on the gross profit and lamb mortality rate in the farms. According to average treatment effect (ATE) results, average gross margin per farm acquired if all farms would participate to the project was 6209.13 TL more than gross margin acquired of the circumstance that none of the farms would participate to the project. Similarly, it is determined that the lamb mortality rate of participated farms to the project would be 3.47% less than the not participated farms.