Murathan Mungan öykülerinde ulusal erkeklikler
National masculinities in the short stories of Murathan Mungan
- Tez No: 672701
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PETER JAMES CHERRY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Erkeklik, Mungan, Kriz, Performativite, Ulus, Crisis, Masculinity, Mungan, Nation, Performativity
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu çalışmada Murathan Mungan öykülerindeki krizdeki ulusal erkeklik temsillerinin ulus-devlet ideolojisinin normatif erkeklik ideallerine müdahale içeren erkeklik temsilleri olduğunu tartışıyorum. Bu bağlamda ulus-devletler için cinsiyetli ve itaatli özneler üretme amacının bir parçası haline gelen performativitenin Mungan metinlerinde krizdeki ulusal erkekliklere alternatif oluşturan oluş halinde, sınırları belirsizleşmiş ve hibrit bedenlenme deneyimlerine dayalı insan sonrası erkeklik olanakları sunduğunu gösteriyorum. Mungan öykülerinin yakın okumaya dayalı analizi yoluyla bu çalışmada erkekliğin ulus-devletin öngördüğü gibi sabit bir cinsiyet kategorisi olmadığını ve tartışmasız bir güç ve ayrıcalık konumunu temsil etmediğini öne sürüyorum.
Özet (Çeviri)
In this thesis, I will argue that the representation of national masculinities in crisis in the short stories of Murathan Mungan intervene in the normative discourses of the nation-state around masculinities. In this context, I demonstrate how performativity creates alternative masculinities which are in a state of occurrence, lost their boundaries, and based on post-human hybrid embodiment against a form of performativity that becomes part of the nation-state's ideals to produce gendered and docile subjects. Through an analysis of Mungan's stories with close reading this study also discusses that masculinity is not a stable gender category and it does not represent an undisputed power and privilege position.