Doğuşu, gelişimi ve bitişi ekseninde köy enstitüleri ve verdiği eğitim
Village institutes and education given on the axis of birth, development and finish
- Tez No: 672778
- Danışmanlar: PROF. DR. SUAT ANAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Köy – Köylü, Eğitim, Köy Enstitüleri, İsmail Hakkı Tonguç, John Dewey, Öğretim Programları, Öğretmen, Ders Programı, Not Sistemi, Village - Villager, Education, Village Institutes, İsmail Hakkı Tonguç, John Dewey, Curriculum, Teacher, Syllabus, Grading System
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Eğitim alanı Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk zamanlarından bu yana, hep önemli bir konu olmuştur. Yeni kurulmuş bir devlet olmanın zorluklarının çekildiği yıllarda eğitim alanında da yeni adımlar atılmaya çalışılmıştır. Köy Enstitüleri de yapılan yenilikçi çalışmalardan biridir ve hem köylüye hem de ülkenin gelişimine katkı vermesi amacı ile kurulmuştur. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulduğu ilk yıllarda ülke nüfusunun büyük bir çoğunluğu köylerde yaşıyordu dolayısıyla toplumun eğitilmesinin de yine köylerden başlaması oldukça makul bir düşünce biçimidir. Yapılan bu çalışmada Köy Enstitüleri'nin doğuş evresinin koşulları analiz edilmiş ardından enstitülerin gelişmesi ile verilen eğitimin detayları ve enstitülerin kapatılma süreci incelenmiştir. Bu süreç gerçekleşirken enstitüleri çevreleyen iç ve dış faktörler değerlendirmeye alınmıştır. Türkiye tarihinde değerli bir yeri olan enstitülerin yukarıda bahsettiğimiz bakış açıları ile incelenmesi, enstitülerin yüksek potansiyelli kuruluşlar olmalarına karşın bu potansiyellerine tam olarak neden ve nasıl ulaşamadıklarına cevap verebilmek açısından, önemlidir. Köy Enstitüleri'nde verilen eğitim tarzını diğer eğitim kurumlarından ayıran başlıca farklılıklar vardır. Yaptığımız bu çalışmada uygulamalı eğitim ile konvansiyonel eğitim arasında ne gibi farklılıklar olduğundan bahsedilmiştir. Bu çalışma; ileride yeniden denenebilecek bir uygulamalı eğitim projesine fikir vermek adına başvurulabilecek bir çalışma olma iddiasındadır.
Özet (Çeviri)
Since the first days, the field of education has always been an important issue for the Republic of Turkey. In the years which the difficulties of being a newly established state were faced, new steps were taken in the field of education. Village Institutes are one of the innovative actions that are carried out and were established with the aim of contributing to both the villagers and the development of the country. In the first years of the young Republic of Turkey, great majority of the population lived in the villages; therefore it is a fairly reasonable way of thinking to educate the citizens starting from the villages. In this study, the conditions of the birth phase of the Village Institutes were analysed, and then the details of the education provided with the development of the institutes and the process of closing the institutes were examined. While this process was taking place, internal and external factors surrounding the institutes were taken into consideration. Institutes has a valuable part in Turkey's history, studying with the perspectives mentioned above is important, it will let us answer; despite being a high-potential organizations why and how did the institutes couldn't exactly live up to their potential. There are main differences that distinguish the education style given in Village Institutes from other educational institutions. In this study we conducted, what kind of differences exist between applied education and conventional education. This academic study; claims to be a study that can give an idea for an applied education project that can happen again in the future.