Dijital hastanelerde sağlık iletişimi çerçevesinde bütünleşik pazarlama iletişimi faaliyetleri üzerine bir araştırma: Tekirdağ ili örneği
A research about the integrated marketing communication within the scope of health communication in digital hospitals: Sample of Tekirdag
  1. Tez No: 672803
  2. Yazar: MEHMET LEVENT ALIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM DİRİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Hospitals
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Hastane, Sağlık İletişimi, Bütünleşik Pazarlama İletişimi, Digital Hospital, Health Communication, Integrated Marketing Communication
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık İletişimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Günümüzde dijital hastaneler ve bu hastanelerde uygulanan sağlık iletişimi çerçevesinde bütünleşik pazarlama iletişimi faaliyetleri önemli hale gelmiştir. Bu çalışmada, dijital hastanelerde sağlık iletişimi faaliyetleri ve bu faaliyetler çerçevesinde yapılan bütünleşik pazarlama iletişimi faaliyetleri incelenmektedir. Tekirdağ ili içerisinde toplam 6 adet 6.seviye dijital hastane bulunmaktadır. Araştırma Tekirdağ ili içerisindeki tüm 6. seviye dijital hastaneleri kapsamaktadır. Araştırmaya katılan kişiler hastanelerin dijitalleşme sürecinde aktif rol alan üst düzey yöneticilerden oluşmaktadır. Araştırma önceden hazırlanan yarı yapılandırılmış sorular kapsamında derinlemesine görüşme tekniği ile 01.08.2020 – 01.09.2020 tarihleri arasında gerekli izin ve randevular alınarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri betimsel analiz yöntemi ile yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda dijital hastanelerin gerçekleştirmekte olduğu bütünleşik pazarlama iletişimi faaliyetlerinin sağlık iletişimine olan katkısını ortaya koymak, dijital hastane-toplum arasındaki iletişimi anlamak ve dijital hastanelerde sağlık iletişimi kapsamında bütünleşik pazarlama iletişimi faaliyetlerini ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler ışığında dijital hastanelerde bütünleşik pazarlama iletişimi faaliyetlerinin, sağlık iletişimi faaliyetleri, hasta memnuniyeti ve sağlık okuryazarlığı konusunda olumlu bir etkisinin olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Today, with the digital hospitals, integrated marketing communication activities in this hospitals have become important in the perspective of health communications. In this study,health communication activities in digital hospitals and integrated marketing communications activities within the scope of this is being analyzed. There are six hospitals in Tekirdağ province which are level 6. This research covers all six grade hospitals in Tekirdağ. People participating in the research include senior executives who have an active role in the process of digitalization of hospitals. This research has been done between the dates of 01.08.2020-01.09.2020 with the in-depth interview technique and within the scope of semi-arranged unstructured questions also all necessary permissions and appointments has been taken. Research datas were interprated with the descriptive analysis tecnique. In the result of the research, the aim is to show the effects of integrated marketing communication activities which are done by digital hospitals, to understand the communication between digital hospitals and society and to expose integrated marketing communications activities within the scope of health communications in digital hospitals. With the help of the datas according to the research, it is seen that integrated marketing communication activities have a possitive effect on health communications activities, patient satisfaction and health literacy.