Özel eğitim okulu öğretmenlerinin örgüt kültürü ve yetkinlik algıları arasındaki ilişki
The relationships between organizational culture and perceptions of special education school teachers
  1. Tez No: 672811
  2. Yazar: MENDUH ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURİ BALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt kültürü, Özel eğitim, Yetkinlik, Organization culture, Special education, Competence
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada ''Özel Eğitim Kurumlarındaki Öğretmenlerin Örgüt Kültürü ile Yetkinlik Algıları Arasındaki İlişki'' belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma tarama modelinde tasarlanmıştır. Araştırmanın evreni 2020-2021 eğitim öğretim yılında Kırşehir il merkezi ve ilçelerinde resmi ve özel, özel eğitim okul ve kurumlarında görev yapan 200 özel eğitim öğretmeni oluşmaktadır. Araştırmada evrenden örneklem alma yoluna gidilmemiş ve özel eğitim öğretmenlerinin tamamına ulaşılmaya çalışılmıştır. Araştırmanın katılımcı sayısı 188 birim olarak gerçekleşmiştir. Veriler ''Örgütsel Kültür Ölçeği'' ve "Ohio Öğretmen Yetkinlik Ölçeği'' yardımıyla toplanmıştır. Veriler SPSS 25 paket programı yardımı ile çözümlenmiştir. Araştırma bulguları özel eğitim okul ve kurumlarında görev yapan öğretmenlerinin yetkinlik algıları ile okul kültürünün destek kültürü alt boyutu arasında 0,169; başarı kültürü arasında ise 0,148 düzeyinde pozitif yönlü düşük bir ilişki olduğunu göstermiştir. Öğretmen görüşleri arasında örgüt kültürü alt boyutlarına göre cinsiyet, yaş, eğitim durumu, kurumdaki çalışma yılı değişkenleri bakımından anlamlı bir farklılık bulunmadığı tespit edilmiştir. Destek kültürü algısı mesleki kıdem değişkenine göre anlamlı farklılıklar içermektedir. Buna göre görev süresi 0-5 yıl olan öğretmenlerin destek kültürü puan ortalamaları ile görev süresi 6-10 yıl ve 16 yıl ve üzeri olan öğretmenlerin görüşleri arasındaki puan farkının anlamlı olduğu tespit edilmiştir. Araştırma kapsamında elde edilen bulgular ilgili literatür temelinde tartışılmış ve bulgulara dayalı olarak geliştirilen bazı öneriler de sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine“The Relationship between Organizational Culture and Competence Perceptions in Special Education Institutions”. The research is designed in scanning model. The accessible universe of the research consists of 200 special education teachers working in public and private schools and institutions in Kırsehir city center and districts in the 2020-2021 academic year. In the research, sampling from the universe was not used and it was tried to reach all of the teachers in the universe. The number of participants in the study was 188 units. The data were collected with the help of the“Organizational Culture Scale”developed and the“Ohio Teacher Competency Scale”originally. The data were analyzed with the help of SPSS 25 package program. The findings of the study were found to be 0.169 between the self-efficacy perceptions of teachers working in special education schools and institutions and the support culture sub-dimension of school culture; It showed that there is a low positive correlation between the culture of success at the level of 0.148. It has been determined that there is no significant difference between the teachers' opinions in terms of gender, age, education level, working year in the institution according to the organizational culture sub-dimensions. Support culture perception contains significant differences according to professional seniority variable. According to this, it was determined that the difference in scores between the support culture score averages of teachers with 0-5 years of tenure and the opinions of teachers with tenure of 6-10 years and 16 years or more was significant. The findings obtained within the scope of the research were discussed on the basis of the relevant literature and some suggestions developed based on the findings were also presented.