Husserl Fenomenolojisi'nde Yaşam-Dünyası'nın kavranmasında bilimsel bakış açısının sınırlılığı
The limitedness of scientific investigation of life-world in Husserl's Phenomenology
  1. Tez No: 672955
  2. Yazar: ANIL SALAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SONGÜL DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Kriz, Bilimsel dünya görüşü, Yaşam-dünyası, varlığın unutuluşu, barbarizm, fenomenoloji, Krisis, scientific worl-view, life-world, forgetfulness of being, barbarism, phenomenology
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan ve Toplum Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmanın hedefi, Yaşam-dünyası'nın (Lebenswelt) bilimsel tasvirinin sınırlarının, Husserl'in Krisis çalışmasında ortaya koyduğu yaklaşımdan hareketle tartışılmasıdır. Çalışma bağlamında, öncelikle Yaşam-dünyası'nın bilimsel tasvirinin sınırları ve Bilim'in gerçekliğinin aslına ilişkin bilgiyi bize sunduğu şeklindeki naif realist inancın kaynakları ve sonuçları tartışılacaktır. Husserl, çalışmasında Bilimin hem dayandığı zemini, hem de Bilimsel faaliyetin bu zeminle ilişkisinin tarihsellliğini tartışmaya açar. Husserl, insanın (biliminsanı da dahil) dünyada yaşarken, tüm pratik ve teorik sorularını bu dünyaya sorabileceğini vurgular ve teorinin, ancak dünyanın kendisini açtığı, bilinmeyen şeyler'in sonsuz ufkunda anlamlı olduğunu iddia eder. (Husserl, 1978, s. 50) Bu ufuğa, Krisis'de Yaşam dünyası kavramı ile işaret edilir. Bilim ile Felsefe'nin ilişkisinin asimetrik bir hal almasının izini Batı tarihinde süren düşünür, Felsefe ve Bilimlerin yeniden yaşam için anlamlı ve faydalı olacakları bir yaklaşımın geliştirilmesi gerektiğini savunur. Husserl, Felsefe'nin fenomenolojiye dönüşerek Bilimleri oryante etmesi gerektiği savunur. Husserl'in önerisi istediği şekilde karşılık bulmasa da, çalışması ve Kriz fikri, 20. Yüzyıl düşüncesini kapsamlı şekilde etkiler. Bu bağlamda Husserl'in Krisis'de ortaya koyduğu tablonun, karşılaşabileceği eleştiri ve yorumların en önemlilerinden bazıları çalışmamızda ele alınacaktır. Öncelikle Husserl'in 'Kriz' kavramsallaştırması'nın sınırları çeşitli bağlamlarda sorgulanacaktır. Bunun ardından Husserl'in en önemli eleştirmenlerinden Heidegger'in Bilimler'in Kriz'ini nasıl ele aldığı ve varlığın unutuluşu ile nasıl ilişkilendirdiği tartışılacaktır. Son olarak Husserl sonrası önemli fenomenologlardan M. Henry'nin Barbarlık ve Bilimsel ideoloji ilişkisini nasıl ele aldığı tartışılacaktır. Bu düşünürlerin eleştirilerinin ve özgün yöntemlerinin ele alınması ile konunun farklı yönlerinin ortaya koyulması hedeflenmektedir. Bu çalışmada hipotez olarak, Yaşam-dünyası'nın kavranmasında bilimsel bakış açısının sınırlılığına işaret etmek için Husserl'in geliştirdiği tezin; bilimsel dünya görüşünün konu edilmesi, kaynaklarının ve sonuçlarının gösterilmesi için yararlı olduğu; ancak bu tezin önerdiği araçların bazı sorunlara yol açtığı ve bu sorunların önerilen tezin sınırlarını belirlediği kabul edilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to reveal the limitedness of scientific investigation and description of Life-world (Lebens-welt) in the context of Husserl's Krisis and inquiries that the Krisis initiates. Firstly, the limitedness of the scientific description of the life-world and naive realist approaches that claim science can reach ultimate actuality will be discussed. What are the sources and results of this assumption? Husserl came up for discussion not only the foundation of scientific praxis and knowledge but also the relation of science and philosophy with this foundation. Husserl emphasizes 'man (including the natural scientist), living in this world, could put all his practical and theoretical questions this world, could put all his practical and theoretical questions only to it—could refer in his theories only to it, in its open, endless horizons of things unknown.' (Husserl, 1978, s. 50) In Krisis, this horizon pointed to the concept of life-world. In this work, the asymmetric evolution of science – philosophy relation is discussed through Western civilization's history. Husserl recommends a healthy re-organizing of sciences and philosophy in which disciplines can be meaningful and useful for life. Husserl suggests phenomenology can be truly organized 'sciences and philosophy' for solving this problem. Husserl's proposal could not respond by other philosophers as he wants; however, his work and Krisis concept impact 20th-century philosophy hugely. So, most influential critics and interpretations of Husserl's late philosophy are handled in our work. First, the limits of the Krisis concept examine in various contexts. Then, as one of the essential Husserl commentators, Heidegger interprets the concept of Krisis, and he links this concept with the forgetfulness of being. With this interpretation, Krisis concept changes completely. Lastly, one of the essential post-Husserl phenomenolog, M. Henry's 'discussion of Barbarism - scientific ideology relation' is revealed. Discussing these critics and genuine approaches are supposed to revealing different aspects of this topic. In this work, the thesis which Husserl develops to highlight the limitedness of scientific investigation of life-world is useful for thematization of scientific world view, investigating its sources and results; but also some of the Husserlian methods leads to some problems and these problems limit his work, accepted as the central hypothesis.