Ortaokul matematik öğretimindeki sorunlara ilişkin öğretmen görüşleri
The views of teachers about the problems in secondary school mathematics teaching
- Tez No: 672992
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP EKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ortaokul matematik öğretmenleri, Matematik öğretimi, Öğretmen, Secondary school mathematics teachers, Mathematics teaching, Teachers
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmanın amacı ortaokullarda matematik öğretiminde karşılaşılan sorunları öğretmen gözüyle ortaya koymaktır. Araştırma Burdur ilinde görev yapan 12 ortaokul matematik öğretmeni ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma yöntemi olarak, nitel araştırma modellerinden durum çalışması kullanılmıştır. Araştırmada veriler, araştırmacı tarafından oluşturulan yarı yapılandırılmış gözlem formu kullanılarak, yaklaşık 30 dakikalık görüşmelerle elde edilmiştir. Görüşmeler, katılımcının izni dahilinde kaydedilip sonrasında metne dönüştürülmüştür. Görüşmelerden elde edilen nitel veriler betimsel analiz yöntemi ile çözümlenmiştir. Bu araştırmanın sonucunda öğretmenlerin yaşadıkları sorunlar; okulun fiziki şartlarından kaynaklı sorunlar, öğrencilerden kaynaklı sorunlar, öğretmenlerden kaynaklı sorunlar, eğitim ve sınav sisteminden kaynaklı sorunlar, idari işler ve idari kadrolardan kaynaklı sorunlar olmak üzere altı ana başlık altında toplanmıştır. Sonuçlara göre öğretmenler öğrenme ortamından ve öğretmenlerden kaynaklı sorunlarla daha az karşılaşırken, büyük bir kısmının öğrencilerden, velilerden ve eğitim ve sınav sisteminden kaynaklı sorunlar yaşadıkları görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the problems of mathematics learning in secondary school from the point of view mathematics teachers. The study group of consists of twelve maths teachers working in Burdur Province. For this study, case study method one of the qualitative research methods is used. The data in the study were obtained with approximately 30 minutes of interviews using the semi-structured observation form created by the researcher. The interviews were recorded with the permission of the participant and then turn into text. The qualitative data obtained from the interviews were analyzed with the descriptive analysis method. The result of this study, the problems experienced by teachers is separated into six. These are problems caused by physical conditions of schools, problems caused by students, problems caused by teachers, problems caused by education and examination system, problems caused by administrative issues and problems caused by administrative staff. According to results, while teachers encounter less problems arising from the learning environment and teachers, it is observed that most of them have problems arising from students, parents and the education and examination system. The findings reveal the problems experienced in middle school mathematics teaching.