Hızlandırılmış karbon ve oksijen iyonlarının yük durumlarının karbonun durdurma gücüne etkisi
Charge state effcets of fast carbon and oxygen ions on the stopping power of carbon
  1. Tez No: 67300
  2. Yazar: CANAN ÖZALP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN GÜNÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Durdurma gücü Enerji kaybı Sabit yük durumu Etkin yük, Stopping power Energy loss Frozen charge state Effective charge
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
IV ÖZET Bu çalışmada, Born yaklaşımında, hızlı bor-benzeri ve karbon-benzeri iyonların durdurma gücü S için analitik bir ifade elde edildi. Gelen parçacık üzerindeki bağlı elektronların dağılımı, toplam enerjiyi minimum kılmak suretiyle varyasyonel metot kullanılarak bulundu. S nin büyüklüğünü göstermek için, etkin durdurma gücü yükü de hesaplandı. Bor-benzeri ve karbon-benzeri iyonlar için sağlanan deneysel veri ile karşılaştırma teorik hesaplamaların deneysel veri ile iyi uyuştuğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, an analytical formula for the electronic stopping power, S, was derived for swift boron-like and carbon-like ions within the framework of the Born approximation. The spatial distribution" of the bound electrons on a projectile is determined by minimizing the total energy, using a variational method. In order to demonstrate the magnitude of S, the effective stopping power charge were also calculated. A comparison with available experimental data for boron-like and carbon-like ions the theoretical results shows good agreement with experimental data.